mezi belgické speciality patří i vafle

Pokud bychom hledali zemi, kde se prolíná nejvíc kulinářských zvyků, jedním z favoritů by jistě byla Belgie, a to nejen proto, že zde žijí dva různé národy – Vlámové a Valoni. První jsou potomky Nizozemců, kteří nepatří, co se pokrmů týče, mezi vyhlášené experimentátory, spíš si potrpí na klasiku. Jednou z nich je vlámská kachna, upečená v troubě. Chutná ale skvěle!

Na rozdíl od naší se do ní totiž přidává na kostičky nakrájená anglická slanina, mletý pepř (s tím se rozhodně nešetří) a sušená mateřídouška. Servíruje se obložená kuličkami hroznů.

O hranolky se přetahují se sousedy

Pestřejší je valonská kuchyně, vychází z francouzské, v okolí Lutychu se však často setkáme i s německou, oblast leží u jejich hranic. Specialitou je tu bílá klobása a boulet à la liégeoise. Jde o velké masové koule, zalité tzv. králičí omáčkou (i když v ní po králíkovi není ani stopa), se šalotkou a cibulí. Přílohou jsou brambory nebo hranolky, o jejichž původ místní tvrdě válčí s Francouzi.

mezi belgické speciality patří i boulet à la liégeoise

Podle Belgičanů vznikly v městě Namur už v sedmnáctém století, kdy zamrzla řeka Meuse. Místní nemohli lovit a pro iluzi nahradili malé rybičky bramborami v jejich tvaru. Ale to je jen pověst. Naproti tomu francouzská historička Madeleine Ferriereová vypátrala, že se na mostě Pont Neuf v Paříži prodávaly krátce po roce 1789, což doložila fakty. Nicméně spory neustaly. Ať už je pravda kdekoli, chutnají opravdu výtečně! Prodávají se jen tak, v pouličních stáncích, na ty v Belgii narazíme skoro všude.

mezi belgické speciality patří i hranolky

Zdejší sladkosti mají vynikající chuť i úroveň

Jaké jsou další belgické speciality? Nelze opomenout legendární vafle pro mlsouny. V okolí zmíněného Lutychu jsou hutnější, menší, sladší, liší se od těch z Bruselu, lehkých a křupavých, připravených z kvašeného těsta. Každý z obou druhů má své příznivce a odpůrce. Společné mají to, že se podávají vždy jen čerstvé, teplé s čokoládou, sirupem, čerstvým ovocem, zmrzlinou a šlehačkou.

mezi belgické speciality patří i vafle

Také ne nadarmo je Belgie považována za království cukrovinek. A nejde ani zdaleka jenom o proslulé pralinky (určitě se nevyrábějí jako ty naše z rumové tresti), náplně se různí, včetně neobvyklých, jako je levandule nebo lanýže s chilli.

mezi belgické speciality patří i pralinky

Ardenská paštika obsahuje alkohol

V belgické gastronomii lze nalézt i různé pochoutky charakteristické pro jednotlivé regiony, například ardenskou paštiku, do které se kromě masových ingrediencí a koření dává i brandy. Na pobřeží Severního moře mají zase v oblibě tomatte-crevette, což je korýš s majonézou, vložený do vydlabaného rajčete, i toto jídlo je k mání na ulici.

Hodně konzumované je i moules et frites, kdy se slávka jedlá (což je velký mlž) vaří v bílém víně s cibulkou, je to jakási varianta britského „národního“ pokrmu fish and chips.

mezi belgické speciality patří i moules et frites

Mezi belgické speciality se řadí i stoemp

Přímo kultovní je hustá polévka waterzooi z kuřecího či rybího masa, vaří se zvolna ve vlastní šťávě se smetanou, bílým vínem, mrkví, celerem, pórkem, cibulí a brambory. Je hodně sytá, takže ji lze podávat jako hlavní chod, stejně jako stoemp, šťouchané brambory s vařenou zeleninou a opečenou klobásou. Záleží na množství – kdo si dá plný talíř, je nasycen.

mezi belgické speciality patří i waterzooi

Mezi přední belgické speciality patří rovněž chicons au gratin, čekanka zabalená v šunce a dušená spolu s bešamelovou omáčkou, sýrem. I když je pouliční prodej hodně oblíbený, místní restaurace určitě nekrachují. Tam vládnou steaky. Populární je américain, tatarský biftek, mažou ho na sendvič a zakusují k němu hranolky.

mezi belgické speciality patří i chicons au gratin

Share Button

Diskuze

komentářů