K letním dovolenkovým destinacím, které jsou snadno dostupné, patří například Černá Hora. Pokud tam zajdete do restaurace, většinou v jídelním lístku narazíte na pojem priganice. Objevíte ho nejspíš mezi dezerty, nejedná se ovšem o dort či kašovitou směs. Jsou to osmažené kousky kynutého těsta, které se často podávají s medem.
Místní jedí priganice hlavně o svátcích
Jinými slovy – jde o smaženky připomínající naše koblihy či boží milosti. Mohou být suché, bez dalších příměsí, takové se připravují především ve dnech půstu, tedy na Štědrý den, Velký pátek či v Den matek. Běžný turista však priganice zná spíše obalené v cukru nebo zalité medem. Recept tedy není striktní, liší se v každé domácnosti. Někde se například přidávají brambory a sůl, jinde zase šťáva z ovoce, rum a rozinky. Oblíbená je i slaná verze s domácím – nejčastěji ovčím – sýrem.
Recept pro 4 osoby
Nechcete-li čekat na to, až se dostanete do Černé Hory, můžete si priganice připravit doma. Na těsto budete potřebovat 2 lžíce krupicového cukru, pohár hladké mouky, 2 lžíce teplé vody, půl šálku teplé vody a 1 balíček droždí (2 a ¼ lžičky sušených kvasnic). Dále pak olej na smažení, jedno jablko a cukr krystal.
Postup:
Smíchejte krupicový cukr se dvěma lžícemi teplé vody (cca 45 stupňů), poté posypejte balením sušeného droždí. Nechte kvasnice absorbovat vodu po dobu 2 minut, potom decentně promíchejte. Dejte na 5 minut stranou, dokud se na povrchu neobjeví pěna nebo malé bublinky. Jestliže se tak nestane, začněte znovu – vaše droždí buď není čerstvé, anebo je voda příliš horká.
Jakmile bude kvásek připraven, přidejte půl šálku teplé vody a pohár mouky. Důkladně promíchejte a nechte nakynout, dokud se těsto dvojnásobně nezvětší.
Pak nalijte olej do menšího hlubšího hrnce (pokud nevlastníte fritovací) a zapněte sporák. Než se olej rozpálí, nakrájejte jablko na menší kousky. Každý z nich důkladně obalte těstem a vložte do rozpáleného oleje. Předtím do něj vhoďte drobek pečiva; začne-li tuk prskat, je už dost horký. Po chvíli priganice otočte, jakmile budou usmažené dozlatova, vyndejte – nejdéle však po několika minutách. Položte na papírový ubrousek, který vpije přebytečný tuk. Následně obalte v cukru (nebo v medu). Konzumujeme vzápětí, nejdéle během několika hodin.
Přejeme dobrou chuť!