Limoncello: Tradiční citronový likér, který pochází z jihu Itálie

SardinieSicílieReceptyKalábrieChutě světaItálie

Zamíříte-li na jih Evropy, konkrétně do Itálie, vaší pozornosti zřejmě neuniknou průhledné láhve se žlutou tekutinou. Jedná se limoncello, tedy o ovocný likér pocházející z oblasti Kampánie. Obsahuje 28 až 32 procent alkoholu a podává se dobře vychlazený, převážně jako digestiv. Ten se, jak známo, pije po jídle, aby „utišil žaludek“, poněvadž doplňuje sníženou hladinu trávicích enzymů.

Prorazil už i do Kanady a Austrálie

Limoncello, druhý nejpopulárnější likér v Itálii, se už více než 100 let vyrábí z citronové kůry, lihu a cukru. Například v Kampánii se používá místní odrůda citronů, zvaná limone di Sorrento. Likér má jasně žlutou barvu a vysokou viskozitu.

limoncello

Hojně se produkuje rovněž na ostrovech Sicílie (tam je známý spíše jako limoncino) a Sardinie a dokonce i na Maltě. Značné oblibě se v posledních letech těší i v jiných částech světa. Limoncello se stále častěji objevuje v nápojových lístcích a v dezertních menu řady restaurací v Kanadě, Spojených státech, Velké Británii, Austrálii a na Novém Zélandu.

Což takhle dát si krémové limoncello?

Například ve Spojených státech se limoncello z 90 procent vyrábí z citronů, které pocházejí z Kalifornie a které se pěstují celoročně. Likér je rovněž oblíbenou přísadou do koktejlů. Dodává totiž silnou citronovou příchuť bez kyselosti nebo hořkosti čisté citronové šťávy.

A jelikož člověk je tvor vynalézavý (a vychytralý), dočkalo se limoncello svých „sourozenců“. Patří mezi ně pistachiocello (s příchutí pistáciových oříšků), meloncello (s příchutí melounu) a fragoncello (s příchutí jahody). Tyto likéry obsahují méně alkoholu, zpravidla 16 procent. Známá je i krémovější verze nazvaná crema di limoncello.

limoncello

Nejsnadnější recept

Limoncello si samozřejmě můžete vyrobit i doma. Výsledek se pravděpodobně nevyrovná originálu, ale to neznamená, že bude špatný. K přípravě „české verze“ budete potřebovat kilo bio citronů, 6 deci 80procentního alkoholu, 800 gramů cukru a 8 deci vody.

Z kůry citronů odstraníme hořkou bílou slupku. Pak kůru vložíme do skleněné nádoby, přidáme cukr a alkohol a zalijeme vodou. Dobře promícháme, vršek nádoby zakryjeme alobalem a necháme 14 až 16 dní odležet v chladu a ve tmě, občas promícháme.

Poté tekutinu přefiltrujeme do jiné nádoby a necháme ještě týden odstát na stejném místě.

Přejeme dobrou chuť!

citronový likér limoncello

saltimbocca

Saltimbocca: Italská specialita z telecího masa a prosciutta

Bugatsa: Specialita, kterou Řekové jedí nejčastěji dopoledne

bugatsa

Mohlo by vás zajímat

10 důvodů, proč milujete Madeiru

10 důvodů, proč milujete Madeiru

Na otázku “Proč milujete Madeiru?” jsme se zeptali těch vůbec nejpovolanějších – vás, našich klientů a fanoušků. Důvodů, proč Madeiru milovat a proč ji navštívit, jste vymysleli opravdu hodně. Koneckonců, když se touláte po levádách a obdivujete věčně zelené svahy okolních skal a údolí, pochutnáváte si na rybě jen před chvílí vylovené z oceánu, nebo […]

Číst více

4 důvody proč strávit dovolenou na Kypru

Dovolená na Kypru: 4 důvody proč objevit Afroditin ostrov

Láká vás vyhřátý plážový písek, průzračné moře, úchvatná příroda, starobylé památky a skvělé jídlo? Dovolená na Kypru je pro vás tedy jako dělaná! Share Tweet Email

Číst více

Španělská šunka a jiné delikatesy

Španělsko: Sušená šunka a jiné delikatesy aneb věděli jste, že se vám stýská po Mallorce?

Možná ve vás titulek článku skutečně probudil vzpomínky, které máte na návštěvu tohoto španělského ostrova, ale možná si teď říkáte: „Jak se mi může stýskat, když jsem na Mallorce nikdy nebyl/a?” Ať je to jakkoliv, čtěte dál. Věříme, že během chvíle pochopíte, o čem hovoříme. Zažijte Mallorcu všemi smysly a ochutnejte dobroty jako je španělská […]

Číst více