croquembouche

Jste milovníky zákusků a dortíků? Pak byste zcela jistě měli ochutnat francouzský dezert, který dokáže skvěle nahradit již otřepané, pro někoho snad i nudné, dorty. Croquembouche, tak se jmenuje, bývá oslnivým hřebem nejedné svatební či jiné oslavy ve Francii. Právě tam se totiž zrodil, někdy se mu také říká Francouzská věž svobody.

Zdobí ho mandle i marcipán

Croquembouche je celý poskládaný z kuliček upečených z křehkého a lehkého těsta, které nejspíš znáte jako tzv. odpalované. Tyto kuličky (většinou se jedná o profiterole) bývají plněné různými druhy sladkého cukrářského krému. Nejčastěji se však používá vanilkový, protože chuťově nejlépe ladí s ostatními ingrediencemi.

Když se kuličky upečou a naplní, skládají se následně do tvaru kužele a slepují se k sobě karamelem (díky tomu se pak croquembouche nemusí pracně krájet, kuličky se jednoduše odlamují). Na závěr bývá tento dezert ve Francii dozdoben cukrem, mandlemi, čokoládovými figurkami či marcipánovými květy.

profiterole

Croquembouche má být křupavý

Název dezertu ve volnějším překladu znamená cosi jako skousnutí v ústech, což naznačuje jeho křupavost. Počátek jeho historie se váže k 19. století, kdy jej údajně poprvé vytvořil francouzský cukrář Marie-Antoine Careme. Ovšem byly objeveny i zmínky o podobném dezertu od jiných cukrářů, datované ještě o nějaký čas dříve. Každopádně mu výborná chuť a impozantní tvar rychle zajistily oblibu, takže se stal vyhledávanou pochoutkou. Navíc ačkoli příprava croquembouche sestává z několika fází, není nijak zvlášť složitá.

Co dodat závěrem? Snad už jen jednu zajímavost. Nejvyšší croquembouche na světě byl vyroben roku 2009 v Indii a měřil něco málo přes 4,5 metru. Tvořilo ho přibližně 185 000 kuliček.

croquembouche

Share Button

Diskuze

komentářů