Dondurma je pravá turecká zmrzlina. S naší zmrzlinou ji vůbec nelze srovnávat, ale nevyrovná se jí ani ta italská. Turecká zmrzlina je zkrátka jiná. Vůbec se neroztéká, dokonce je tak tuhá, že leckdy visí v obchůdcích na háku u stropu. Prodavači ji porcují na kopečky a občas s ní před očima turistů předvádějí nevídané kousky.
Ale prodává se i na váhu. Místní lidé ji tradičně konzumují vidličkou a nožem, servíruje se s medovým dortem – baklavou. Dondurma se v Turecku vyrábí z kozího mléka, cukru a nezaměnitelné ingredience z hlíz divokých orchidejí. Jde o tzv. osmanské orchideje, odborně nazývané Dactylorhiza osmanica.
V současnosti dondurma obsahuje salep
Podle pověstí dondurma vznikla za vlády osmanských sultánů, jimž se v horkých letních dnech servírovala osvěžující pochoutka vyrobená z mléka, ovocné šťávy a sněhu dováženého z hor. Jednou se ke sněhu náhodou připletla i hlíza orchideje a sultánův kuchař zaznamenal, že z hlízy vytéká slizovitá kapalina. Ta rychle tuhla a sníh s ní smíchaný se táhl doslova jako med. Všímavý kuchař vůbec nebyl hloupý a chytře toho využil.
Časem přišli výrobci zmrzliny na to, že nejlepší je využívat hlízy bílé, protože obsahují nejvíce slizu. Ten se do zmrzlinové směsi v současnosti přidává ve formě prášku pod názvem salep. Tuhou konzistenci pak turecká zmrzlina dondurma získává díky tomu, že se po smíchání ve zmrzlinářských strojích ještě po dobu zhruba dvaceti minut stlouká kovovými tyčemi a dřevěnými lopatkami.