Nic naplat – sladkosti světu vládnou navzdory všem dietám! Dnes si představíme profiterole. Tato vyhlášená dobrota pochází z Francie a pochutnávali si na ní už na dvoře královny Kateřiny Medicejské. V Česku je známá pod názvem profiterolky, v podstatě se jedná o miniaturní obdobu našeho větrníku. Ten ovšem vznikl o řadu let později.
V Itálii vypadá profiterole jako dortík
Konkrétně jde o zákusek ve tvaru koule z tzv. odpalovaného těsta. To se rovněž používá k přípravě věnečků a větrníků. Plní se většinou krémem, šlehačkou či zmrzlinou, nahoře může být čokoládová poleva, karamel či práškový cukr. Občas jsou součástí profiterole i kousky ovoce, respektive kompotu.
Ve Francii je tento dezert známý také pod názvem choux à la crème. V minulosti zpravidla nechyběl na svatbách, hojně se konzumoval během vánočních svátků. Například v Řecku, Turecku a Itálii vypadá úplně jinak. Je podáván v misce, jeho povrch je obvykle vodorovný. Tvoří ho čokoládová poleva a šlehačka.
Recept pro 6 až 8 osob
Při troše štěstí profiterole seženete i v české cukrárně, kavárně nebo hotelové restauraci. Moučník si však můžete ukuchtit i doma, tady je recept! K přípravě těsta na profiterolky potřebujete 120 gramů másla, půl litru vody, špetku soli, 250 gramů hladké mouky a 6 vajec. Náplň vyrobíte z litru mléka, citrónové kůry, 200 gramů cukru krupice, 8 žloutků a 80 gramů hladké mouky. Čokoládovou polevu vytvoříte ze 2 deci smetany a 200 gramů hořké čokolády.
Postup:
V hrnci zahřívejte vodu s máslem, a jakmile začne vřít, osolte ji a přisypte do ní prosátou mouku. Rychle a dobře umíchejte hladké těsto, které se nelepí ke stěnám kastrolu.
Kastrol odstavte a po vychladnutí do těsta postupně vmíchejte všechna vejce. Můžete použít mixér a vyšlehat dohladka.
Cukrářský sáček naplňte těstem a na plech, vyložený pečícím papírem, vytlačte malé kopečky. Pečte asi 20 minut ve vyhřáté troubě při 180 °C.
Poté pootevřete dvířka trouby a nechte pomalu vychladnout, aby těsto nespadlo. Kopečky při pečení vyběhnou a uvnitř budou duté.
Na krém zahřejte mléko s trochou citrónové kůry. Žloutky vyšlehejte v míse s cukrem. Vzniklou pěnu šlehejte společně s mlékem.
Potom vyndejte citrónovou kůru a za stálého míchání postupně přisypávejte přesátou mouku. Stále zahřívejte a šlehejte, dokud krém nehoustne.
Nechte jej trochu vychladnout, přendejte do cukrářského sáčku a naplňte kuličky malým otvorem, který vytvoříte na jejich spodku.
Kuličky dáte vychladit a mezitím připravte čokoládovou polevu. Smetanu přiveďte téměř k varu, odstavte a nasypte do ní nalámanou čokoládu. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí.
Pak polijte kuličky a dejte je znovu chladit. Posléze můžete podávat.
Přejeme dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Nejlepší suvenýr je ten, který mohu sníst, tvrdí Lenka Pátek
Patřím mezi cestovatele, kteří v každé zemi nakupují typické suvenýry. Zkrátka něco, co je pro danou destinaci příznačné. A také výrobky, které tam mají vysoce kvalitní. Zatím se mi nestalo, že bych se odněkud vrátila s prázdnou. Když někam letím už poněkolikáté, přesně vím, co si odtamtud chci přivézt, abych doma doplnila zásoby. To se […]
Setenil de las Bodegas: Španělské město, které vzniklo v jámě
Ve Španělsku, oblíbené letní destinaci, existují zajímavá místa, o nichž se u nás moc neví. Jedním z nich je Setenil de las Bodegas, městečko v Andalusii. Unikátní je tím, že mnohé budovy byly postaveny ve skalním převisu (nebo pod ním). Toto město vzniklo vlastně náhodou! Díky silné erozi řeky Río Guadalporcún, což vedlo k vytvoření impozantní […]
Experti na cestách: 61. díl
Ve speciálu Blue Style Expertů na cestách navštívila moderátorka Alice Procházková okázalou metropoli Dubaj. Podívala se do jednoho z nejluxusnějších hotelů světa Burdž al-Arab, kde v pokoji za přibližně 600 tisíc korun strávily noc celebrity jako Selena Gomez nebo Justin Bieber. Zúčastnila se také setkání s tučňáky ve speciální chlazené hale nebo nakoupila v největším […]