Jestliže se zavítáte do slunné Itálie, v jídelním lístku řady tamějších restaurací najdete pojem frittata. Co konkrétně si pod ním máte představit?
Frittata je tradiční italská specialita, zpravidla je zařazena v kategorii bezmasých jídel. Konkrétně se jedná o vaječnou omeletu plnou zeleniny a sýru. Na rozdíl od té francouzské je však důkladně propečená.
Podává se i studená
Základem italské frittaty, po níž rozhodně nepřiberete, jsou vajíčka. Nutno podotknout, že čerstvá, maximálně týden stará. Zkušené kuchařky vědí, že není třeba je důkladně vyšlehávat a že nejsou na škodu ani kousky žloutku.
Dobrá frittata se pozná podle toho, že je propečená i ve svém středu. Podává se teplá i studená. Někdo k ní s oblibou zakusuje pečivo, nejlépe však chutná samostatně. Možná jste se s ní už setkali i v Česku – v originálních italských restauracích u nás dobře vědí, jak ji správně připravit.
Frittata chutná všude trochu jinak
Recept na přípravu frittaty není striktní, tudíž je vhodné – v průběhu dovolené v Itálii – ochutnat tento národní pokrm hned v několika restauracích či pizzeriích. V každém gastronomickém zařízení chutná trochu jinak, a tak alespoň zhodnotíte, kde vám šmakuje nejlépe.
Mezi přísadami, které Italové používají, nejčastěji figurují sýry, zelenina a těstoviny. A občas i maso. Doba tepelné přípravy čerstvé frittaty činí přibližně deset, někdy až 15 minut. Pokud vám ji v restauraci naservírují během čtyř minut od objednání, je tato omeleta s největší pravděpodobností pouze ohřátá v mikrovlnné troubě! A to zkrátka a dobře není ono…
Obdobu frittaty můžeme vyzkoušet také v jiných zemích. Zatímco na Istrii mají fritaju, na Středním východě pro změnu eggah a kuku. Poslední zmíněná specialita však obsahuje menší podíl vajec a místo sýru se do ní přidává speciální koření. Zajímavostí je, že se i podstatně déle připravuje – a to přibližně 45 minut.
Ať už pokrm frittata ochutnáte kdekoliv, přejeme vám dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Dovolená na Kefalonii: 5 dní nabitých zážitky
Řecké ostrovy každý rok přitahují turisty jako magnet. Důvodem jsou krásné pláže, azurové moře či vynikající jídlo. My se však letos rozhodli objevit ten, který masové turistice zatím odolává. Láká i vás dovolená na Kefalonii, největším ostrově v Jónském moři? Share Tweet Email
Dovolená v Kalábrii: Rady, tipy a důležité informace pro turisty
Chystáte se s CK Blue Style do Itálie, konkrétně do Kalábrie? Pokud ano, nejspíš se v duchu ptáte sami sebe: Co si mám vzít s sebou? Potřebuji vízum? Mám si už v Česku proměnit peníze? Čeho se během pobytu vyvarovat? Hrozí mi mimo hotel nějaké nebezpečí? Co tam nakupovat a co ne? Tyto a další […]
Drastis: Okouzlující mys na řeckém ostrově Korfu vybízí k výletu
Dovolená na řeckém ostrově Korfu je obvykle ve znamení klidu a pohody. A také skvělé gastronomie, čistého moře, hezkých pláží, panenské přírody a zajímavých památek. Chcete poznat i jiná místa než jen hotel a jeho bezprostřední okolí? Ozdobou severozápadního pobřeží je nádherný mys Drastis (Cape Drastis), nalézající se přibližně kilometr od vesnice Peroulades. Share Tweet […]