Fugu: Pokrmy z jedovaté ryby jsou v Japonsku hitem

Chutě světa

Ryba fugu (Takifugu rubripes) patří do řádu čtverzubců. Není velká, ale zato velmi jedovatá. A přestože její konzumace každoročně připraví několik odvážlivců o život, poptávka roste. Přitom to rozhodně není levný špás, v některých restauracích stojí pokrmy z této „krasavice“ až 1000 dolarů!

Chutí se nejvíc podobá kuřeti

V Japonsku je zhruba tisícovka míst, kde si můžete tuhle „delikatesu“ dopřát. Poznáte je na první pohled, nad jejich vchodem jsou umístěné makety fugu.

restaurace s maketou

Maso těchto ryb se servíruje ve tvaru květů nebo jako sašimi, tedy jako tenoučké, takřka průsvitné plátky doplněné zeleninovou oblohou. Namáčejí se do sójové či citrusové omáčky.

Fugu se případně také dusí a griluje s omáčkou terijaki. Smažené ploutvičky se pro změnu podávají s tradiční japonskou pálenkou saké.

fugu na talířu

Kuchání fugu připomíná chirurgickou operaci

Od roku 1958 připravují fugu výhradně kuchaři s licencí. Jde o úspěšné absolventy dvouletých kurzů a věřte, že jich není mnoho. Z adeptů obvykle dokončí kurz sotva třetina, protože stačí i nepatrná chybička v teoretické či praktické části výuky a jsou nekompromisně vyloučeni. Není divu, jde přece o život!

ryby fugu

Kuchaři na fugu používají speciální nůž – fugu hiki, který musí být uložený zvlášť od ostatních nožů i dalšího kuchařského náčiní. Jed tetrodotoxin, na který neexistuje protijed, obsahují hlavně játra, kůže a některé další orgány ryby. K jejich poškození proto nesmí dojít a je třeba je bezpečně likvidovat.

ryba fugu a nůž fugu hiki

Spolehlivě vás zabije i malá kapka

K usmrcení dospělého člověka totiž stačí i kapka jedu o velikosti špendlíkové hlavičky a jed z jediné ryby prý dokáže usmrtit až tři desítky lidí. V porovnání s kyanidem je 1200krát silnější. K prvním příznakům otravy pak patří mravenčení kolem úst, následuje postupné ochrnutí svalstva (může ale dojít i k selhání srdce).

Člověk se v podstatě dusí při plném vědomí a jeho jedinou nadějí je dýchací přístroj, který mu pomáhá, dokud jedovatá látka nepřestane účinkovat.

pokrm z fugu

No, kdo se bojí, nesmí do lesa! Pokud neradi riskujete, dejte si třeba šopský salát v Bulharsku nebo churros ve Španělsku

tinto de verano

Tinto de verano: Nápoj, který vás osvěží ve Španělsku

Keftedes: Řecké masové kuličky jsou prastarou delikatesou

keftedes

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách

Experti na cestách: 21. díl

Nový díl pořadu Experti na cestách vám přináší reportáž z Dubaje, nejznámějšího a nejoblíbenějšího ze Spojených arabských emirátů. Spolu s reportérkou Petrou Staňovou se podíváme například na nejvyšší budovu světa Burj Khalifu, do luxusního nákupního centra Dubai Mall, na zdejší nejvyhlášenější pláž La Mer a chybět nebude ani rozhledna Dubai Frame! Share Tweet Email

Číst více

Tahtalı Dağı

Turecko: Poznejte turecký Olymp a jeho okolí

Turecko nabízí mnoho zajímavých pamětihodností i přírodních krás, které si přímo říkají o to, aby se staly cílem jednoho z vašich výletů. A jedním z míst, které určitě stojí za návštěvu je nepochybně hora Tahtalı Dağı a její krásné okolí. Share Tweet Email

Číst více

Porto Timoni

Porto Timoni: Dvojitá pláž, která je přírodní ozdobou ostrova Korfu

Dovolená na Korfu může obnášet mnohem více než jen relaxaci v hotelu, na nejbližší pláži a v okolních kavárnách a barech. Za návštěvu stojí neoklasicistní zámeček Achilleion, ruiny byzantského hradu Angelokastro či poloostrov Kanoni s výhledem na klášter Vlacherna a ostrůvek Pontikonisi. Nebo lze zavítat na úžasná, ryze přírodní místa a strávit tam třeba i […]

Číst více