Kdo by neznal lahodný žlutý sýr gouda s jemnou vůní a lehce oříškovým nádechem? A třebaže se s tímto oblíbeným polotvrdým sýrem z kravského mléka můžete setkat po celém světě, věřte, že pochází z provincie Jižní Holandsko. Konkrétně ze stejnojmenného a kdysi kupeckého města Gouda, které leží nedaleko Rotterdamu na soutoku řek Hollandse IJssel a Gouwe.
V současnosti se vyrábí sedm druhů
Ty se od sebe liší délkou zrání. Sýr se vyrábí v kolech či blocích a balí se tradičně do voskového obalu, přičemž obal každého druhu je jiný. Čím mladší sýr, tím světlejší obal. Obal mladé goudy je světle žlutý, zatímco obal staré goudy je tmavě hnědý a obal nejvyzrálejší goudy černý.
Nejvyzrálejší gouda zraje déle než rok
Mladý sýr (jong kaas) zraje 4 týdny, mladý uleželý sýr (jong belegen) 6 až 8 týdnů a uleželý (belegen) zraje 8 až 12 týdnů. To doba zrání pikantně uleželého sýru gouda (pikant belegen) se pohybuje v rozmezí 4 až 6 měsíců a u extra uleželého (extra belegen) je to pak 7 až 8 měsíců. Starý sýr gouda (oud kaas) zraje až rok (10 – 12 měsíců) a přestárlý sýr (overjärig kaas) ještě déle.
S bylinkami vyrukovali mořeplavci
Na změnu chuti sýra v souvislosti s dobou uležení přišli holandští mořeplavci, kteří nedali na goudu dopustit. Díky přírodnímu konzervantu, soli, byl totiž sýr trvanlivou potravinou, vydržel i jejich dlouhé plavby. Holanďané pak proto začali vyrábět i goudu s bylinkami, aby zajistili námořníkům dostatečný přísun nezbytných vitaminů a ochránili je před kurdějemi.
Sýrové trhy se konají dodnes
Do města Gouda se postupem času začali sjíždět obchodníci a farmáři ze širého okolí, každý týden se tu konaly vyhlášené sýrové trhy. A na ty ostatně můžete na náměstí Markt (mapa) narazit dodnes. Právě na něm se také dochovala vážní budova z roku 1668, kterou zdobí reliéfy vážení sýra.