Saltimbocca: Italská specialita z telecího masa a prosciutta

ReceptyChutě světaItálie

Milujete maso? V tom případě vás nejspíš zaujme italské jídlo saltimbocca, s jehož obdobou se můžete setkat i v některých českých restauracích. Že vám to nic neříká? Zjednodušeně řečeno – jedná se o telecí řízečky nebo závitky s plátky prosciutta a se šalvějí. Pojďme si však tento úžasný pokrm představit trochu podrobněji!

Skáče přímo do pusy

Saltimbocca je jídlo typické pro italský Řím, oblíbené je rovněž v jižním Švýcarsku, Španělsku a Řecku. Název vznikl ze tří italských slov „saltare“ (skákat) a „in bocca“ (do úst). Pokrm je připravován z plátku telecího, kuřecího nebo vepřového masa, na který je přiložen plátek šunky (prosciutto) a lístky šalvěje. Tento balíček je osmahnut buď jako plátek, anebo je smotán do ruličky (involtini). Pak je marinován ve víně či oleji nebo jen ve slané vodě. Někdy bývá ještě ozdoben kapary.

Saltimbocca alla Romana vyniká omáčkou

Nejznámější z těchto jídel je Saltimbocca alla Romana, původem z města Brescia v severní Lombardii. Je připravovaný z telecího masa, prosciutta nebo parmské šunky se šalvějí. Je obvykle smotán do ruliček. Ty jsou před podáváním, dle tradičního receptu, přelity omáčkou připravenou z vína Marsala a másla.

saltimbocca

Recept pro 4 osoby

Máte-li cestu do Itálie, doporučujeme ochutnat specialitu saltimbocca právě tam. V opačném případě si ji můžete uvařit doma, není na tom nic extrémně těžkého. K přípravě „české verze“ potřebujete telecí medailonky, plátky sušené šunky, čerstvé lístky šalvěje, olivový olej, máslo na smažení, sůl a pepř.

Naklepejte telecí medailonky, osolte a opepřete.

Na každý medailonek položte lístek šalvěje, plátek sušené šunky a přeložte, případně spíchněte párátkem.

Opékejte na směsi olivového oleje a másla 3 až 4 minuty z každé strany.

Podávejte s dílky citronu, grilovanými plátky rajčat a stonky chřestu, ideální je také omáčka.

Jako přílohu doporučujeme brambory (pečené, vařené nebo kaši), těstoviny, rýži, pečivo nebo vařenou brokolici.

Přejeme dobrou chuť!

lokum neboli Turkish Delight

Lokum: Cukrovinka, která vznikla díky osmanskému sultánovi

Limoncello: Tradiční citronový likér, který pochází z jihu Itálie

limoncello

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách - 3. díl

3. díl

Očkování, téma, které rezonuje společností. Probereme ho společně s hostem Michalem Veberem z asociace cestovních kanceláří a seznámíme vás s výhodami nákupu dovolené v režimu First minute. Share Tweet Email

Číst více

10 důvodů, proč milujete Dubaj

Není žádným tajemstvím, že zdaleka nejpopulárnějším ze Spojených arabských emirátů je luxusní metropole světového významu – Dubaj. Jedná se o druhý největší ze sedmi arabských emirátů. Nalézá se v jihovýchodní části Perského zálivu, kde se jeho pobřeží táhne v délce 72 km. K navštívení láká například dlouhými písčitými plážemi, přepychovými hotely, dechberoucí architekturou či pouští, […]

Číst více

milujete Mallorcu

10 důvodů, proč milujete Mallorcu

Mallorca je cestovateli z celého světa milována především pro své nádherné pobřeží s úchvatnými plážemi a malebnými zátokami lemovanými sluncem rozpálenými vápencovými útesy. Ponořte se i vy do azurových vod Středozemního moře nebo se vydejte vysoko do kopců a objevte šarm místních ospalých horských vesniček. Ochutnejte jedinečné mallorské víno a pak protančete celou noc ve […]

Číst více