Milujete maso? V tom případě vás nejspíš zaujme italské jídlo saltimbocca, s jehož obdobou se můžete setkat i v některých českých restauracích. Že vám to nic neříká? Zjednodušeně řečeno – jedná se o telecí řízečky nebo závitky s plátky prosciutta a se šalvějí. Pojďme si však tento úžasný pokrm představit trochu podrobněji!
Skáče přímo do pusy
Saltimbocca je jídlo typické pro italský Řím, oblíbené je rovněž v jižním Švýcarsku, Španělsku a Řecku. Název vznikl ze tří italských slov „saltare“ (skákat) a „in bocca“ (do úst). Pokrm je připravován z plátku telecího, kuřecího nebo vepřového masa, na který je přiložen plátek šunky (prosciutto) a lístky šalvěje. Tento balíček je osmahnut buď jako plátek, anebo je smotán do ruličky (involtini). Pak je marinován ve víně či oleji nebo jen ve slané vodě. Někdy bývá ještě ozdoben kapary.
Saltimbocca alla Romana vyniká omáčkou
Nejznámější z těchto jídel je Saltimbocca alla Romana, původem z města Brescia v severní Lombardii. Je připravovaný z telecího masa, prosciutta nebo parmské šunky se šalvějí. Je obvykle smotán do ruliček. Ty jsou před podáváním, dle tradičního receptu, přelity omáčkou připravenou z vína Marsala a másla.
Recept pro 4 osoby
Máte-li cestu do Itálie, doporučujeme ochutnat specialitu saltimbocca právě tam. V opačném případě si ji můžete uvařit doma, není na tom nic extrémně těžkého. K přípravě „české verze“ potřebujete telecí medailonky, plátky sušené šunky, čerstvé lístky šalvěje, olivový olej, máslo na smažení, sůl a pepř.
Naklepejte telecí medailonky, osolte a opepřete.
Na každý medailonek položte lístek šalvěje, plátek sušené šunky a přeložte, případně spíchněte párátkem.
Opékejte na směsi olivového oleje a másla 3 až 4 minuty z každé strany.
Podávejte s dílky citronu, grilovanými plátky rajčat a stonky chřestu, ideální je také omáčka.
Jako přílohu doporučujeme brambory (pečené, vařené nebo kaši), těstoviny, rýži, pečivo nebo vařenou brokolici.
Přejeme dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Sardinie má okouzlující pláže i historii, vysvětluje Lenka Pátek
Divoké hory, kilometry písčitých i oblázkových pláží a bohatá historie – to jsou hlavní důvody, proč jsem si zamilovala italský ostrov Sardinie. Samozřejmě musím hned na úvod vyzdvihnout také výbornou gastronomii a krátkou dobu letu. Vůbec se nedivím tomu, že se této destinaci přezdívá Karibik Středomoří. Letní dovolená na Sardinii je úžasný zážitek, na který […]
Snoopy Island: Ostrůvek v emirátu Fujairah připomíná bígla
Spojené arabské emiráty (neboli SAE) – to je Dubaj a vlastně ještě Abu Dhabi, kde stojí Ferrari World! Takto odpoví většina jedinců, kteří příliš neholdují zeměpisu ani cestování. Skutečnost je taková, že součástí SAE je dalších pět emirátů – Ras Al Khaimah, Sharjah, Ajman, Umm Al Quwain a Fujairah. A co si nesmíte nechat ujít, […]
Thajská jídla: Patří mezi ně grilované krysy i smažený hmyz
Co si vybavíte, když se řekne Thajsko? Nejčastěji asi thajskou masáž nebo thajský box. O zdejší kuchyni se toho už tolik neví. A věřte, že můžete narazit na thajská jídla pro nás, Evropany, přinejmenším nezvyklá. Share Tweet Email