Zní to neuvěřitelně, ale Vánoce se pomalu a jistě blíží! Pokud chcete letos překvapit svoji rodinu nebo přátele něčím, co jste (možná) ještě nikdy nepekli, vyzkoušejte třeba lebkuchen. Jak napovídá název, jedná se o německou specialitu. Není náročná na přípravu, má však bohatou historii.
Lebkuchen je tradiční německá pečená vánoční pochoutka připomínající perník. Podle všeho vznikla už ve 13. století, kdy ji poprvé připravili mniši z německé oblasti Franky. Každopádně se dochovaly záznamy od dvou německých pekařů. První zmínka pochází z roku 1296 z bádensko-württemberského města Ulm, druhá z roku 1395 z Norimberku, který je v současnosti nejznámějším vývozcem zmíněné dobroty.
Předchůdcem dnešních lebkuchen byl tzv. medovník, jehož původ lze vysledovat až ve starověkém Egyptě; znali ho i Řekové a Římané. Ti med považovali za dar od bohů; měl podle nich magické a léčivé účinky. Medové dortíky sloužily také jako talismany v bitvě i jako ochrana proti zlým duchům.
Císař rozdával sladkosti se svým portrétem
Vraťme se ale do Německa – historické zdroje v Norimberku uvádějí, že císař Friedrich III. v roce 1487 pozval čtyři tisíce dětí z města na speciální akci, kde rozdával lebkuchen se svým portrétem. Jejich velikost už tehdy bývala cca 11 centimetrů, měly věsměs kulatý, nebo také obdélný tvar. Od roku 1808 se začala vyrábět i jejich bezmoučná varianta nazvaná Elisenlebkuchen. A v roce 1996 získala specifická verze lebkuchen, nazvaná Nürnberger Lebkuchen, ochrannou známku. A to znamená, že místní specialita smí být produkována pouze v rámci města Norimberk.
Co se týče „tuctových“ lebkuchen, jež se vyrábějí různě v celém Německu, jejich chuť se pohybuje od sladké až po pikantní. Zpravidla obsahují med a koření, jako je anýz, koriandr, hřebíček, zázvor, kardamom či nové koření, dále ořechy včetně mandlí, lískových i vlašských ořechů, často také kandované ovoce. Lebkuchen jsou většinou měkké, ale existuje i „tvrdá varianta“ v podobě srdíček či střešních tašek z pohádky o Jeníčkovi a Mařence. Takové perníky můžeme sehnat na nejrůznějších městských slavnostech či festivalech.
Recept na lebkuchen pro 4 osoby
Pro přípravu „českých“ lebkuchen potřebujeme citrónovou kůru, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, 1/2 lžičky jedlé sody, 75 gramů mandlí, 85 gramů másla, 250 gramů hladké mouky, 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku, 1 lžičku prášku do pečiva, 1/2 lžičky skořice a 2 lžičky sušeného zázvoru. A také – cca 45 minut času.
Postup:
Promícháme mouku, mleté mandle, prášek do pečiva, sodu, koření a citrónovou kůru ve velké míse.
Pozvolna rozehřejeme med a máslo v kastrůlku, poté přelejeme do mísy. Vymícháme poměrně tuhé těsto.
Mísu přetáhneme fólií a necháme těsto vychladnout a ještě trošku zpevnit.
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Ručně vyválíme asi třícentimetrové kuličky, ty rozložíme na připravené plechy, necháme mezi nimi dostatečné rozestupy. Prsty je roztlačíme na placičky a do středu každé z nich zapíchneme mandli.
Pečeme přibližně čtvrt hodiny, až perníčky vyběhnou a zezlátnou.
Posléze je necháme vychladnout a podáváme, anebo uschováme na Štědrý večer.
Přejeme dobrou chuť!