Chystáte se poprvé v životě do Portugalska? Dobrá volba! Počítejte však s tím, že se budete poněkud „ztrácet“ v místních jídelních lístcích. Tedy vlastně nebudete. Máte totiž nás! Zde jsou nejznámější portugalské speciality, respektive jejich popis doplněný o fotografii.
Není vyloučeno, že po přečtení tohoto článku zjistíte, že místo plánované tradiční dovolené v Chorvatsku či Tunisku toužíte zamířit až na jihozápadní cíp Evropy!
Caldo verde
Napadlo by vás, že se jedná o polévku? A ještě k tomu nejznámější v celém Portugalsku? Je to tak, neodmyslitelně se řadí mezi proslulé portugalské speciality. Připravuje se z rozmixovaných brambor, cibule a speciálního druhu kapusty. Přidává se do ní rovněž česnek, dále olivový olej, případně několik plátků vepřové klobásy chorizo. Polévka se jí horká i studená. (Na snímku nahoře.)
Pasteis de bacalhau
Populárnímu pokrmu ze sušené nasolené tresky, brambor, vajec a petrželky Češi s oblibou přezdívají „treskové koláče“. Jsou smažené v oleji a servírují se studené jako předkrm. V jídelních lístcích ho občas najdete i pod názvem Bolinhos de bacalhau.
Feijoada
Jak napovídá náš snímek, toto jídlo obsahuje dušené fazole s hovězím a vepřovým masem. Je připravované v hliněném hrnci. Název pochází z portugalského slova feijão (fazole). Jedná se rovněž o národní jídlo Brazílie, kam ho Portugalci dovezli. Kromě fazolí může obsahovat i další zeleninu; podává se s rýží, častokrát s klobásou.
Porco a alentejana
O co kráčí? O vepřové se škeblemi. Název je zavádějící, poněvadž pochází z Algarve, nikoliv z Alenteja. Historické prameny mluví o tom, že jídlo vzniklo proto, aby prokazovalo upřímnost křesťanské víry u židovských konvertitů, jelikož vepřové i škeble nejsou košer a Židé je tedy nesmějí jíst.
Francesinha
Neboli portugalský sendvič, který se „narodil“ roku 1960. Tehdy přijel ze svého pobytu ve Francii a Belgii jistý Daniel da Silva a představil národu novou specialitu, jež ovšem byla jen trochu jinou verzí známého francouzského pokrmu. Jiné zdroje zase tvrdí, že se francesinha v Portugalsku objevila již v 19. století. Každopádně si pod tímto názvem můžete představit sendvič obsahující chleba, nakládanou šunku, klobásu nebo steak, sýr, rajčata a speciální kořeněnou pivní omáčku. Většinou se francesinha podává s hranolkami.
Cataplana
Jídlo z mořských plodů je unikátní kombinací škeblí, šunky, klobásy, rajčat, paprik, česneku a cibule. Tato směs se dusí v olivovém oleji. Cataplana je rovněž název pro přiklápěcí měděnou pánev, jež připomíná lasturu škeble a v níž se toto jídlo připravuje.
Pasteis de nata
Vyhlášený portugalský zákusek, který se jí teplý i studený. Jedná se o malé pudinkové koláčky posypané skořicí. Pudinkový krém přitom obsahuje vaječný žloutek, mléko a cukr. Svůj druhý název Pastel de Belém získal zákusek díky mnichům Hieronymitského kláštera v Belému (část Lisabonu). Ti ho údajně vyrobili jako první.