severský glögg

Zimní období je časem horkých nápojů. Prodávají se ve stáncích, v kavárnách, nebo si je děláme doma, jako prevenci proti nachlazení a chřipkám, hlavně svařené víno a grog. Pro ty, co mají mlsné jazýčky a chtěli by zkusit i něco jiného, máme pár tipů, včetně receptů na přípravu.

Britskou specialitu vymysleli Indové

Pokud jde o chuť, odborníky je asi nejvíc ceněný punč, který se dělá i u nás. Společně s domácím vaječným koňakem je v mnoha rodinách typicky vánočním nápojem, a to nejen horký, ale i s přidaným ovocem a dalšími ingrediencemi jako populární bowle.

anglický punč s ginem

Kdysi se jmenoval bowl, podle mísy, v níž byl podáván – ale zpět k tématu. I když je punč považován za typicky britský „vynález“, není tomu tak. Pochází z Indie, odkud má i jméno.

V hindštině se mu říkalo pánč, což znamená pět, a je to počet ingrediencí, z nichž se skládal – z alkoholu, citrónu, cukru, vody (nebo čaje) a různorodého koření.

Námořníkům a zaměstnancům Britské Východoindické společnosti kdysi natolik zachutnal, že si pečlivě opsali recept na jeho přípravu a přivezli ho domů. První zmínka o něm je už z roku 1632!

Brzy se rozšířil po Evropě, k jeho výrobě se používalo víno a brandy. To se do něj dává i dnes, ale od roku 1655, kdy se poprvé na kontinent dostal jamajský rum, má většinou přednost on.

punč

Punč má spoustu podob

Nicméně každý národ si podle podmínek punč přizpůsobil, v České republice se obvykle dělá z vína, doplněného kapkou tuzemáku, cukrem, pomerančem, rozinkami, oříšky, skořicí a koriandrem.

Při vánočních oslavách v Německu zase nesmí chybět feuerzangenbowle z červeného vína a hořícího rumu, tím se polévá velká homole cukru, umístěná ve středu obří nádoby.

Jinak punč pojali v Mexiku. Říkají mu agua loca neboli „bláznivá voda“, je velmi sladký. Základ totiž tvoří fermentovaná cukrová třtina doplněná o místní lihoviny – mezcal či tequilu. K nim se přidá tzv. agua fresca, slazený nealkoholický nápoj z ovoce, obilovin a vody. Ve velkém obsahu cukru se zdánlivě rozpustí i chuť silných kořalek, je velmi snadné se jím opít.

punč

Grog vznikl na povel

Zlí jazykové asi oprávněně tvrdí, že tuzemák (název rum už nesmíme používat, nemá s ním nic společného) se dá pít jedině zalitý horkou vodou jako grog. Ten má kořeny v Anglii.

Námořníci Jeho Veličenstva fasovali rum běžně, ale protože se jím moc opíjeli, vydal v roce 1740 anglický viceadmirál Edward Vernon rozkaz, že se smí pít jen zředěný horkou vodou.

Později se k tomu přidal ještě cukr a šťáva z limetky. Název pochází z Vernonovy přezdívky „Old Grog“, nosil totiž často pláštěnku z grogrénu, hrubé látky z hedvábí a vlny.

Je zajímavé, že výraz groggy, který dnes používáme pro stav vyčerpání, byl původně míněn pro člověka, který vypil příliš mnoho grogu a bylo to na něm hodně vidět…

grog

Glögg obsahuje i vodku

Horké nápoje se pochopitelně výborně uchytily ve Skandinávii, kde bývají dlouhé a urputné zimy, a tak potřeba rozproudit ztuhlou krev v žilách byla (a stále je) docela akutní.

Z grogu udělali glögg. Jeho základ tvoří ohřáté víno, přidává se i proslulá skandinávská vodka. Protože jde o výtečný a u nás spíš neznámý drink, přinášíme recept. A aby to nebylo nespravedlivé, tak i na „originál“ punč.

Glögg

červené víno       1 litr

kardamom           1 g

skořice celá          2 ks

zázvor mletý        2,5 g

hřebíček celý       2,5 g

pomeranč             1 ks (celý vaříme)

cukr krystal          60 g

vodka                     5 cl

Všechny suroviny (kromě vodky) svaříme dohromady. Tu přidáme až na konec. Podáváme ve sklence s kávovou lžičkou hrozinek a loupaných mandlí.

severský glögg

Pravý anglický punč

750 ml tmavého rumu

750 ml suchého červeného vína

3 šálky silného čaje (ne zeleného)

400 g cukru

šťáva z jednoho velkého pomeranče

šťáva z jednoho citronu

Již hotový čaj se smíchá s vínem a se šťávami z ovoce. Nevaří se, jen se zahřeje, naleje do mísy, přidá se část cukru. Zbytek zůstane v naběračce, kde se k němu přilije tmavý rum a nechá se vsáknout. Poté se zapálí, ještě hořící směs se nalije do punče a pořádně zamíchá. Je třeba uhasit plamínky, určitě nezkoušejte známou scénu z Pelíšků, šlo jen o filmový trik.

punč

Share Button

Diskuze

komentářů