Belgie sice nepatří mezi vyhledávané prázdninové destinace, poněvadž její pobřeží není dlouhé a navíc ji omývá poměrně studené Severní moře, ale to neznamená, že kráčí o nezajímavou zemi. Jestliže se tam v budoucnu vydáte, určitě narazíte na mok zvaný Chimay. Jedná se o tzv. trapistické pivo, tedy o druh piva, který se rozhodně nevyrábí „na každém kroku“.
Trapistická piva jsou vysoce ceněná už od středověku, jejich původ sahá až do časů římské Galie. Mají vyšší obsah alkoholu – 6 až 11 procent. Konkrétně Chimay je pivo, které má neomezenou životnost, prochází chuťovou evolucí a nejlépe stárne ve větších láhvích. Chimay se nepije, ale vychutnává doušek po doušku. To také můžete učinit, když se vydáte do Belgie na poznávací zájezd, nebo třeba na vánoční trhy v Bruselu.
Mniši jsou velmi pečliví
Trapistické pivo neboli trapista obecně vzniká svrchním kvašením, výroba trvá dva až tři měsíce. Patří mezi belgická piva typu Ale či ječná vína (barley wines). Aby mohlo být pivo označováno jako trapistické, musí splňovat přísná pravidla. Zaprvé – musí být vařeno v prostorách kláštera, a to buď přímo mnichy, nebo alespoň pod jejich dohledem. Trapisté totiž produkují pivo bezchybné kvality, pod neustálou kontrolou a ze stoprocentně přírodních surovin.
Zadruhé – peníze z prodeje piva musí být použity pouze pro potřeby kláštera, nebo na pomoc chudým. A jen tak mimochodem – trapisté jsou členové mnišského řádu, vzniklého na základě reformy cisterciáckého řádu, vyznačujícího se přísným mlčením.
Trapistické pivo vyrábí pouze 11 pivovarů
Na světě existovalo donedávna jen sedm pivovarů, které mohly nazývat své pivo trapistou. V roce 2012 přibyl další trapistický pivovar v Rakousku, o rok později v USA a rok nato dva pivovary – v Holandsku a Itálii. Nyní jich je celkem jedenáct. Nejznámějším z těchto klášterních pivovarů je Notre-Dame de Scourmont blízko města Chimay, v nejjižnější části Belgie nedaleko hranice s Francií.
Základem trapisty je světlý slad českého typu. Často se přidává slad mnichovský nebo vídeňský. Při výrobě světlých piv se někdy používá i světlý pšeničný slad. Karamelové slady představují maximálně 20 procent sypání. Pražené slady se používají v množství pouze do 1 procenta. Kromě Chimay jsou známé především značky Westmalle, Westvleteren, Rochefort, Orval a Achel.
Vyberte si ze tří variant
A jak trapistické pivo Chimay vlastně chutná? Chimay Red (Premiere) je známé svou měděnou barvou, díky níž je obzvláště zajímavé. Vyniká hladkým karamelovým aroma. Nasládlou, jemnou a zaokrouhlenou chuť střídá vyvážené hořkosladké doznívání. Chimay Triple (Cinq Cent) má typicky zlatou barvu, matný vzhled, jemnou pěnu a zejména charakteristické aroma pocházející z kombinace čerstvého chmele a kvasnic. V konečném dojmu se vyznačuje jemnou, osvěžující nahořklostí.
Chimay Blue Cap (Grand Reserve) se nejvíce podobá portskému vínu s ročníkovým označením. Je nejsilnější ze všech tří variant. Aroma portského vína se vyvíjí, nechá-li se pivo dozrávat nejméně pět let! Toto aromatické, živé, bohaté pivo má jedinečnou sametovou chuť se štiplavějším náznakem tymiánu, má také kořeněnou chuť, nese aroma po vonném dřevu a muškátu při doznívání. Hodí se výborně k sýrům Chimay.