Žabí stehýnka rozdělují strávníky obvykle na dvě kategorie – první je považuje za delikatesu, druhá za nepoživatelný pokrm. Jsou historicky svázána s Francouzi, těm i z tohoto důvodu jiné národy (hlavně věční rivalové Angličané) hanlivě říkají žabožrouti.
Pochoutka se ujala i v Číně a Portugalsku
I když je fakt, že žabí stehýnka patří hlavně do gastronomie galského kohouta, dodnes uznávané za nejlepší na světě, tomuto jídlu propadli také jinde – v Číně, Vietnamu, Indonésii, Thajsku, ale i v části Itálie, Portugalska, Španělska a v dalších státech, hlavně ve Středozemí.
Cuisses de Grenouille, jak zní originální název, u nás moc oblíbenou pochoutkou nejsou, narazíme na ně zřídkakdy. I proto, že Skokan ostronosý je zákonem chráněný.
Nejchutnější žáby poskakují v Dombes
Žabí stehýnka se dají připravit i ze Skokana hnědého, ale jeho maso se nepovažuje za tak kvalitní. Nejchutnější žáby se vyskytují hlavně v tradiční oblasti Dombes, ležící mezi Lyonem a Ženevou. Jak toto jídlo vzniklo (asi před dvěma sty lety), se neví jistě.
Podle jedné teorie může souviset s nedostatkem potravy během napoleonských válek. Jinak se podává pouze horní kloub zadní nohy, která má podobnou stavbu jako kuřecí.
Většina masa nyní pochází z Asie
Podobně i chutná. Podle kulinářských znalců se má připravovat s máslem, česnekem, petrželkou a salátem nebo různými omáčkami. Pro ilustraci – roční spotřeba jen ve Francii se pohybuje mezi 3000 až 4000 tun, což představuje tak 80 milionů žab!
Možná proto se nedávno povedlo „zvířecím aktivistům“ prosadit, aby byly chráněným druhem i ve Francii, takže jsou teď převážně importovány z Asie.
Žabí stehýnka lze připravit více způsoby
Příprava může být i velmi jednoduchá, což byl možná další důvod k rozšíření pokrmu. Stehýnka stačí obalit v mouce, přidat česnek i další ingredience a smažit na olivovém oleji 5 minut na každé straně. Ovšem mistři kuchaři jdou na „věc“ rafinovaněji.
Nejdřív je vaří ve vroucí vodě. Potom přidají citrónovou šťávu, sůl, pepř a obalí směsí vajec a strouhanky. Pak krátce smaží a nakonec zalijí cibulovou omáčkou.
Obsahují omega-3 i vitamin A
Obvyklá porce je 10 kusů stehýnek, což znamená pět žab. I když jsou ochránci zvířat proti, je fakt, že jejich maso je chutné a zároveň velmi zdravé. Obsahuje bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny, vitamin A a draslík. Navíc se staly předmětem vědeckého zájmu!
K tomu došlo v roce 1789, kdy známý italský lékař, anatom a fyzik Luigi Galvani prováděl pitvu žabích stehýnek na pozinkovaném stole. Jak se jich dotkl nožem, všimla si jeho manželka, že sebou stehýnko cuklo, a řekla mu to. Ten pak prováděl další a další pokusy. Zjistil, že když žabí stehýnka ležela v blízkosti třecí elektriky, s níž právě pracoval, tak sebou trhala.
Později došel k závěru, že svaly se stahují i tehdy, když se jich dotýká bimetalickým obloukem, a byl až do své smrti přesvědčen, že objevil živočišnou elektřinu…
Recept pro jednu osobu
Chcete si doma připravit Labužnická žabí stehýnka? Žádný problém! Víme, jak na to.
Ingredience:
10 kusů žabích stehýnek
1 balení fazolek (i mražených)
150 gramů slaniny na plátky
1 kus cukety
100 gramů tvrdého sýra
česnek
koření a bylinky podle chuti
sůl a pepř
Postup:
Fazolky zabalíme do slaniny a okořeníme.
Cuketu nakrájíme na kolečka, okořeníme a posypeme nastrouhaným sýrem.
Obojí pak pečeme v troubě cca 20 minut při 180 °C.
Stehýnka mezitím osolíme, opepříme a osmahneme spolu s česnekem. Za občasného podlévání necháme dusit doměkka.
Přejeme dobrou chuť!