Cestovat lze mnoha způsoby. Většina z nás se vydává nejjednodušší cestou a volí organizované zájezdy a připravené „dovolené na klíč“. Tomu odpovídá i obvyklý výběr destinace a druh činností, které během dovolené volíme. A tak se na zájezdu do Benátek jdeme nejprve projet v gondole, v Římě zběsile fotíme Koloseum a Londýn si prohlížíme ze slavného London Eye. Co takhle zvolit příště kromě obvyklých turistických cílů také nějaký netradiční zážitek? Inspirací může být například gurmánské cestování, které je v posledních letech stále populárnější.
Nebude překvapením, že kýženým cílem gurmánského cestování je gurmánský zážitek. Gurmánský cestovatel neopustí místo pobytu, dokud neochutná všechny zdejší speciality. Na internetu jsou k nalezení gurmánské průvodce různými destinacemi a dokonce i některé cestovní kanceláře již nabízejí gurmánsky orientované zájezdy pro labužníky.
Co musíte ochutnat?
Rájem všech požitkářů je bezesporu Itálie. Pizzu a zmrzlinu už jste jedli tisíckrát, takže co takhle ochutnat nějakou opravdovou specialitu? Pokud během svých cest zabloudíte do Bologne, nesmíte vynechat návštěvu restaurace, kde vám připraví tradiční Boloňskou omáčku. Že ji dobře znáte? Možná budete překvapeni, až její chuť porovnáte s českou variantou.
Dalším místem, které vás svou kuchyní překvapí, je Anglie. Ne, opravdu vás nechceme zvát na fastfoodové fish&chips. Už jste slyšeli o anglickém švestkovém pudinku, jehněčím masu s mátovou omáčkou a plněných paštikách? To jsou skutečné delikatesy!
Gurmánské cestování vás zavede i do Chorvatska
Mnoho českých turistů míří každoročně do Chorvatska. Kolik z nich si ale svou dovolenou zpestří netradičním gurmánským zážitkem? Hádám, že většina se spokojí s běžnou nabídkou v hotelové restauraci, v horším případě pojídají z domova dovezené fazole v plechovce. Přitom má chorvatská kuchyně tolik co nabídnout! Zavítáte-li do oblasti Dubrovníku, určitě ochutnejte brudet. Jedná se o pokrm z úhoře vařeného se žabími stehýnky, paprikou, rajčaty a cibulí. Na Istrii si zase můžete pochutnat na výborných lanýžích nebo divokém chřestu.
Mnohá překvapení poskytuje také polská kuchyně. Že je podobná té české? Omyl! Tradičním jídlem je zde bigos – pokrm ze zelí, tří druhů masa, hub a pikantní klobásy. Toto jídlo je součástí polské štědrovečerní večeře. Ochutnat musíte také proslulé krakovské preclíky a jste-li odvážní, po jídle si můžete dát tradiční polskou vodku „zubrowku“.
Tak co, zaplatíte si i příště hotelovou polopenzi?