Dovolená v Tunisku: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

DestinaceRady na cestuTunisko

Chystáte se s CK Blue Style do Tuniska – na pevninu nebo na ostrov Djerba? Pokud ano, nejspíš si v duchu položíte následující otázky: Potřebuji vízum? Co si vzít s sebou? Mám si už v Česku proměnit peníze? Čeho se během pobytu vyvarovat? Hrozí mi mimo hotel nějaké nebezpečí? Co tam nakupovat a co ne? Tyto a další otazníky v hlavě řeší především Češi, pro které bude letošní dovolená v Tunisku premiérou.

Rady, tipy a důležité informace patrně ocení i ti, kteří v této zemi nebyli už několik let. Časy se mění, zákony, společenské poměry, ceny, služby a nejrůznější okolnosti taktéž. Tady je několik bodů, díky nimž bude vaše dovolená v Tunisku mnohem pohodovější.

1/ Cestovní doklad

Tunisko leží v severní Africe, což mimo jiné znamená, že není součástí Evropské unie ani Schengenského prostoru. Lety do Tuniska jsou tedy – v případě Letiště Václava Havla Praha – operovány z Terminálu 1. Občanský průkaz nechte doma, je nezbytný cestovní pas, jehož platnost minimálně o 6 měsíců překračuje plánovanou dobu pobytu. Pro organizovanou turistiku (s cestovní kanceláří) není vízová povinnost.

Při vstupu do celního a pasového pásma je nutné předložit kromě cestovního pasu ještě vyplněnou registrační kartu (cestovatel ji obdrží na palubě letadla). Pasový úředník vrátí spodní díl, který je nutno odevzdat při odletu. Dojde-li ke ztrátě či krádeži cestovního pasu, kontaktujte delegáta CK Blue Style. Mimochodem – před každou cestou do zahraničí se doporučuje mít v zavazadle, v mobilním telefonu nebo v mailu kopii cestovního dokladu pro případ, že o něj přijdete. Ocení to na policii i na zastupitelském úřadě, kde vám vystaví náhradní cestovní doklad.

český cestovní pas

Velvyslanectví Tunis

Ambassade de la République Tcheque

98, rue de Palestine, BP 53, 1002 Tunis

Tel: +216 71 781 916, +216 71 780 456

Nouzová linka: +216 98 464 617

E-mail: tunis@embassy.mzv.cz

Web: www.mzv.cz/tunis

Provozní hodiny: pondělí–pátek 7:45–16:15

2/ Peníze

Oficiální měnou v Tunisku je tuniský dinár (TND), který se dělí na tisíc milimů. Pokud si z Česka přivezete eura nebo americké dolary, můžete si je proměnit na hotelové recepci či ve směnárně ve městě. Další variantou je vybrat si hotovost z bankomatu. Platit kartou samozřejmě lze, ale zdaleka ne všude, tudíž se doporučuje mít u sebe vždy hotovost. Zejména při nákupu suvenýrů na stáncích a v malých obchůdcích. Nezapomeňte na skutečnost, že na mnoha místech v Tunisku se o ceně smlouvá. Výjimkou jsou kavárny, restaurace, bary, supermarkety, hypermarkety a kamenné obchody, v nichž uvidíte cenovky.

A pozor – je zakázán dovoz i vývoz tuniských dinárů. Zbude-li vám určitá částka místní měny, je možné ji směnit zpět na valuty. Z těchto důvodů se doporučuje postupná směna podle potřeby. Pro případ zpětné směny si uchovávejte stvrzenky vydané směnárnou. Do Tuniska je dovoleno dovážet cizí valuty do hodnoty 10 000 TND.gkrlgnrjwngjkrngireh V případě částky převyšující uvedenou hodnotu je třeba o tom informovat při celním a devizovém odbavení při příletu. Případný vývoz nedeklarované částky deviz je sankcionován odebráním peněz a pokutou ve výši odebrané částky a případně dalšími úředními postupy.

tuniské dináry neboli TND

3/ Řeč

Oficiálním jazykem je arabština. Nejběžnějším evropským jazykem je francouzština, v turistických oblastech rovněž angličtina, němčina a italština. Dobrý den se v Tunisku řekne „salam aleikum“, děkuji „šukran“, prosím „afuan“…

tuniské městečko Sidi Bou Said

4/ Bezpečnost

Na ostrově Djerba je bezpečno ve dne i v noci, navíc tam panuje lehce uvolněnější atmosféra než na pevnině. Hotelové pláže jsou i přesto hlídané, prodejci suvenýrů se nesmějí přibližovat k lehátkům. Strach nemusíte mít ani ve městě, na kapsáře nebo agresora běžně nenarazíte. Více obezřetnosti se doporučuje na pevnině, a to hlavně ve větších městech. MZV ČR doporučuje necestovat do oblasti měst Siliana, Kairouan a Kasserine, do pouštní zóny jižně od linie Bir Rijm Maatoug – Borj Bourguiba – Ben Guerdan a do horské oblasti na severozápadě Tuniska. Osamělé ženy by se neměly procházet odlehlými a málo frekventovanými místy, zejména v noci mimo rušné turistické zóny. V zájmu vlastní bezpečnosti by se měly snažit neupoutávat pozornost příliš odhalujícím oblečením a nenavazovat komunikaci s neznámými muži.

Při řešení krádeží mohou turisté požádat o součinnost ubytovací zařízení, které vyhodnotí, jaké policejní složce věc ohlásit, a může napomoci i při komunikaci. Při jednání s policií bývá obtížné vyžádání policejního protokolu o oznámení krádeže. Zpravidla je vydáváno pouze potvrzení o nahlášení ztráty. Pro případné řízení o pojistné události je však policejní protokol nezbytný. Vzhledem k tomu, že je většinou sepsán v arabštině, je nutná přítomnost delegáta cestovní kanceláře.

Nesmí se fotografovat vládní, policejní a vojenské objekty, nádraží, letiště a další budovy označené tuniskou vlajkou (např. prezidentský palác, hlavní sídla tuniských hromadných sdělovacích prostředků, včetně národní televizní stanice apod.) a uniformované osoby. Nevěřícím je zakázán vstup do mešit v době modliteb. Zakázáno je fotit i muslimy, kteří svůj rituál provádějí mimo mešitu. Při focení místních obyvatel se doporučuje požádat je o svolení. Je zakázáno fotografovat židovské objekty, které jsou přísně střeženy policií. Je třeba respektovat zákaz vstupu do blízkosti těchto objektů, pokud je u nich vymezen prostor s policejní hlídkou.

tuniský voják s vlajkou na uniformě

Přístup k cizincům je obecně poměrně tolerantní, přesto nelze zapomínat, že Tunisko je zemí muslimskou. Tomu je třeba přizpůsobit chování (např. pokud jde o navazování kontaktů s místními dívkami a požívání alkoholu) a oblékání (zejména mimo turistické zóny vynechat příliš „úsporné“ modely).

Je třeba mít na paměti, že dle tuniské legislativy je trestněprávně postižitelné homosexuální jednání. Za dobrovolné sexuální jednání mezi osobami téhož pohlaví může být podle tuniského trestního zákoníku uložena peněžní pokuta a nepodmíněný trest odnětí svobody v trvání až tří let.

5/ Zavazadla

Co si nesmím zapomenout doma, aby moje dovolená v Tunisku neměla chybu? Pokud užíváte léky na předpis, myslete hlavně na ně. Oblečení, boty, krémy na opalování i jinou kosmetiku seženete na hotelu nebo v jeho okolí, případně můžete taxíkem zajet do supermarketu nebo hypermarketu, kde nemusíte smlouvat a kde mají kvalitní zboží se zárukou. Ceny jsou vesměs nižší než u nás. Volně dostupné léky zakoupíte v lékárně.

A co je do Tuniska zakázáno dovážet? Tuniské dináry, zbraně a výbušniny, omamné a psychotropní látky, pornografické materiály a výrobky ohrožující bezpečnost, zdraví, náboženské cítění a morálku veřejnosti. Dovoz dalekohledů a elektronických zařízení umožňujících přenos zvuku či obrazového signálu (včetně dětských hlídacích chůviček) je možný výhradně na základě povolení uděleného tuniskými orgány. Na mobilní telefony se toto nařízení samozřejmě nevztahuje.

6/ Automobily

V rámci dovolené s CK Blue Style přiletíte do Tuniska letadlem. Transfer do hotelu máte zajištěný, na letišti vás budou čekat delegáti a na parkovišti autobus. Jestliže se během pobytu budete pohybovat pouze v okolí hotelu, případně se vydáte na organizovaný výlet, automobil potřebovat nebudete. Chcete se podívat do jiného letoviska? Využijte taxi – ceny jsou nízké, řidiči mají taxametr, vozy jsou žluté barvy. Avšak od 21 hodin je příplatek 50 %.

Na pevnině lze stopnout i sběrné taxíky s červeným pruhem, tzv. louage. Tyto mikrobusy jezdí mezi městy a sbírají cestující. Podobně fungují také mikrobusy s modrým pruhem, jezdící pouze ve městech. Jízda společným taxíkem vyjde mnohem levněji než klasické taxi. V Tunisku funguje i autobusová doprava, vozy jsou pohodlné a klimatizované, ovšem časy odjezdů jsou spíše orientační.

tuniské taxi

Chcete si pronajmout auto? Na Djerbě je to zbytečné – není moc velká a všude se dostanete taxíkem. Na pevnině auto využijete více. Každopádně se obraťte na delegáta CK Blue Style, který vám doporučí spolehlivou půjčovnu. Ta po vás bude požadovat předložení mezinárodního řidičského průkazu, který je platný minimálně jeden rok, a cestovní pas. Automobil mohou řídit osoby, které již dosáhly věku 21 let. A jaká pravidla je třeba dodržovat? Maximální povolená rychlost pro uzavřené osady je 50 km/h a mimo obce 90 km/h. Každý, kdo přijíždí zprava, má přednost, a to i na kruhovém objezdu. Silnice jsou v dobrém stavu, místní řidiči často používají klakson.

automobil v Tunisku

7/ Moře

Jedním z hlavních důvodů, proč Čechy láká dovolená v Tunisku, jsou pláže. Většinou jsou písčité, dlouhé a široké, s pozvolným vstupem do Středozemního moře. Ocení je plavci i neplavci včetně malých dětí a seniorů. Za zážitkovým potápěním a šnorchlováním musíte do Egypta, zato na tuniské pevnině a na ostrově Djerba si lépe zaplavete a navíc lze vyzkoušet různé vodní sporty a atrakce.

Čtyřhvězdičkové a pětihvězdičkové hotely mají vlastní část pláže s lehátky a slunečníky, za jejichž používání již nemusíte nic doplácet. Oproti kartičce, kterou dostanete během check-inu na recepci, vám každý den zapůjčí plážovou osušku (nemá-li hotel jiná pravidla). Zpravidla nechybí ani all inclusive bar, kde si kdykoliv během dne můžete objednat nealkoholické a alkoholické nápoje. Ani za ně už nic nedoplácíte.

Žraloků ani jiných predátorů se tady rozhodně bát nemusíte, to by sem nějaký musel vyloženě zabloudit. Co se týče nudapláží – ty v Tunisku nenajdete. Ani se je tady nepokoušejte zakládat. Pokud se bez nich nedokážete obejít, vyrazte s CK Blue Style do Bulharska, Řecka nebo Španělska…

dovolená v Tunisku je ve znamení písčitých pláží s pozvolným vstupem do moře

8/ Jídlo a pití

Většina hotelů nabízí praktický režim all inclusive, tedy snídaně, obědy a večeře formou bufetu. Výběr je pestrý a každý si najde to své. Nemusíte se bát, že byste celou dobu byli odkázáni výhradně na africká jídla. Kromě mezinárodní kuchyně na vás samozřejmě čekají i tuniské speciality a také jídla, která pocházejí odjinud, ale v této zemi zdomácněla. Nejčastěji v Tunisku narazíte na kuskus, pokrm z tvrdé pšeničné krupice. Z mas to je zejména skopové, jehněčí, kozí a drůbeží. Salátům vévodí mechoui, který tvoří pražená rajčata, paprika, česnek, cibule, tuňák a vejce natvrdo. Z polévek je nejznámější chorba – hustá, ostrá, s masem (obvykle jehněčím), zeleninou, rajským protlakem a krupkami.

kuskus, kuřecí maso a párečky merguez

Lahůdkou jsou merguez – pikatní párečky z mletého jehněčího a hovězího masa, dochuceného pálivou paprikou, česnekem a kořením. Typickou přísadou je harissa, tedy rozemleté chilli papričky, dochucené solí a česnekem.

harissa

Nejproslulejším dezertem je baklava (řezy z listového těsta, máčené v medu a plněné oříšky), makroudh (těsto s datlovou náplní), gazelí roh (smažené těsto plněné mandlemi a polévané medem) a chalva (hmota z cukru a mletých sezamových semínek).

tuniské sladkosti

Tunisko produkuje výtečná vína včetně ovocných, likéry (např. Thibarine – z datlí, Cedratine – méně sladký, s ovocnou příchutí) a pálenky (populární je boukha – z fíků). Na své si přijdou i pivaři, těm patrně zachutná tuniské pivo značky Celtia. A samozřejmě nesmíme zapomenout na tzv. berberskou whisky, což je silný čaj z čerstvé máty. Alkohol neobsahuje, ale zato je hodně sladký… Zkrátka a dobře – dovolená v Tunisku vám bude chutnat!

berberská whisky

9/ Suvenýry

Nejen v Řecku a Itálii, ale i v Tunisku vyrábějí kvalitní potravinářský olivový olej. Zejména ženy nepohrdnou nejrůznějšími náramky a přívěsky na krk či přírodní kosmetikou včetně nádherně voňavých mýdel. Pokud si koupíte vodní dýmku, je nutné ji pečlivě omotat tričky a ručníkem, poněvadž si ji nesmíte vzít na palubu letadla – musíte ji do Česka dostat v odbaveném kufru. Možná vás zaujme tuniské oblečení, každopádně neváhejte nakoupit nejrůznější koření a také harissu v plechovce. Atraktivní je tuniská keramika, ideální pro přepravu jsou kožené výrobky. A co třeba malba na olivovém dřevě? Malým a vkusným obrázkem jistě potěšíte nejen sebe, ale rovněž své blízké. Pány možná zaujme pasta na holení, tedy výrobek, který připomíná o trochu větší zubní pastu.

tuniské suvenýry

10/ Zajímavosti

V Tunisku je v době letního času o hodinu více. Mobil se po zapnutí přizpůsobí místnímu času automaticky, ručičkové hodinky si však musíte přetočit.

Neváhejte ochutnat zdejší datle. Jsou vynikající! Víte, že datlová palma se dožívá až 100 let?

tuniské datle

Nepsaným pravidlem a projevem slušnosti je dávat spropitné neboli bakšiš. A to nejen na hotelu, ale i mimo něj. Základní platy pracovníků v cestovním ruchu jsou poměrně nízké, spropitné je pro ně tedy důležitou položkou. Například pokojským se dává alespoň 3 až 5 TND za týden. Když nevěnujete žádné bakšišné, personál to vnímá jako nespokojenost z vaší strany.

Využívání dat v mobilu, telefonování a esemeskování by se vám náramně prodražilo. Severní Afrika zkrátka není Evropská unie. Proto se snažte využívat bezplatnou wi-fi v hotelu, restauracích a kavárnách. Případně si můžete už na letišti koupit místní SIM kartu s předplaceným kreditem a daty.

Milujete filmy o Angelice a viděli jste také Gladiátora? V tom případě na pevnině navštivte koloseum v městečku El-Jem. Stavba pochází ze třetího století a natáčely se tu některé scény ze zmíněných filmových snímků.

amfiteátr El-Jem

Na pláži vám budou prodejci nabízet různé suvenýry i oblečení. Za drobný poplatek se můžete svézt na velbloudovi, případně se s ním jen vyfotit. Na Djerbě se lze projet i na koni.

Lidé si občas pletou pojmy – Tunisko a Tunis. Jaký je mezi nimi rozdíl? Tunisko je název celé země, Tunis je hlavní město. Starobylý Tunis v minulosti vešel do povědomí pod názvem Kartágo (to bylo založeno v roce 814 před naším letopočtem) a nejčastěji je spojováno s Hannibalem, jedním z nejznamenitějších vojevůdců světových dějin.

Acropolium v tuniském Kartágu

Tunisané mezi sebou mluví tzv. tuništinou, což je směs mnoha různých jazyků (arabštiny, francouzštiny, španělštiny, italštiny, berberštiny atd.), jimiž se kdy v tomto koutě světa hovořilo.

Součástí ostrova Djerba je také Djerba Explore Park, v němž najdete muzeum islámského umění, skanzen lidových řemesel a největší krokodýlí farmu ve Středomoří. CK Blue Style tam pořádá půldenní výlety!

krokodýlí farma na tuniském ostrově Djerba

Chcete se dozvědět víc? Na recepci nebo v lobby hotelu, v němž se bude odehrávat vaše dovolená v Tunisku, najdete Infoknihu s informacemi o historii, současnosti, gastronomii, fauně a flóře, geografii, ekonomice, politice, náboženství, památkách, městech a podobně.


Abu Dabbab: Potápěčská lokalita, kde spatříte korály, želvy i dugonga

Churros: Podlouhlé koblihy osladí vaši dovolenou ve Španělsku

Mohlo by vás zajímat

Historie Sardinie: Archeologické naleziště Su Nuraxi di Barumini

Italský ostrov Sardinie je vyhledávaný zejména pro své úchvatné pláže a křišťálově čisté moře. Pokud se sem však rozhodnete vyrazit na dovolenou, tak vězte, že nabízí víc než to. Za prozkoumání stojí i jeho vnitrozemí, kde na vás dýchne bohatá historie Sardinie. Share Tweet Email

Číst více

Platnost pasu

Splňuje váš cestovní doklad podmínky vstupu do vaší zvolené destinace?

Chystáte se na dovolenou? Potom si nezapomeňte včas zkontrolovat platnost svého pasu, zejména pokud letíte do některé z mimoevropských destinací. Ušetříte si tak nejen spoustu starostí, ale i peněz! Share Tweet Email

Číst více

Karolína Jurčová

Karolína Jurčová – Kréta

Share Tweet Email

Číst více