Baklava: Dezert, který vás bude svádět v Turecku, Řecku, SAE i Africe

DestinaceŘeckoChutě světaTuniskoTureckoEgyptMaroko

Odletíte-li na dovolenou na Kypr, do Řecka, do Turecka, Egypta, Tuniska, Maroka či Spojených arabských emirátů, je vysoce pravděpodobné, že v hotelové restauraci narazíte na lákavý dezert zvaný baklava. Není vyloučeno, že vám ho příležitostně nabídnou i v Bulharsku a jiných zemích. Nejspíš ho už dobře znáte, ale najdou se tací, kteří ho dosud neochutnali. Pojďme se o baklavě dozvědět něco víc!

Nikdo neví, odkud přesně pochází

Baklava je sladký a poměrně tučný zákusek, obsahující vrstvy filo těsta a sekané ořechy slazené sirupem nebo medem. Častokrát jsou v něm i pistácie. Jedná se o tradiční pokrm s hodně bohatou historií. Ta však není přesně zdokumentována – hlásí se k ní hned několik etnických skupin.

Jako nejpravděpodobnější se ukazuje varianta, že baklava je turkotatarského původu. Její aktuální podoba prý byla vyvinuta v kuchyních sultánského paláce Topkapi v Istanbulu. V současnosti je baklava specialitou v Turecku a Řecku (včetně ostrovů), ale i v dalších zemích, které kdysi ovládala Osmanská říše. A nejen tam.

Baklava prý nadchla Athénaiose

V nejrůznějších variantách je zákusek oblíben rovněž na Balkáně, v severní Africe, v Íránu, na Kavkazu, v Afghánistánu a v některých zemích Střední Asie. Historici tvrdí, že o baklavě se již ve 2. století zmiňoval řecký spisovatel, gramatik a řečník Athénaios, pocházející z egyptského města Naukratis.

Ať už vám ji naservírují kdekoliv, počítejte s tím, že je opravdu hodně sladká a že po ní rozhodně nezhubnete. Zato je vynikající! Říká se, že na dovolené si člověk může dovolit (skoro) všechno, tak proč alespoň občas neodolat kalorickému pokušení. Vzpomeňte si přitom na slova, která jste v dětství slýchávali od matky či babičky: „Neboj, to zítra vyběháš!“

dezert zvaný baklava


Fotoreportáž: Staré město Nesebar na bulharském pobřeží Černého moře

Pizzo: Město v italské Kalábrii láká na tartufo, nákupy i hrad Murat

magnetky s motivem města Pizzo

Mohlo by vás zajímat

Mahmoud Bakr

Mahmoud Bakr – Hurghada

Share Tweet Email

Číst více

Mamaliga: Rumunská kaše bývala jídlem chudých rolníků

Jestlipak víte, co se skrývá za názvem mamaliga? Je to rumunský národní pokrm, po kterém se někteří mohou doslova utlouct, zatímco jiným se při pohledu na něj dělá poněkud nevolno. Share Tweet Email

Číst více

milujete Mallorcu

10 důvodů, proč milujete Mallorcu

Mallorca je cestovateli z celého světa milována především pro své nádherné pobřeží s úchvatnými plážemi a malebnými zátokami lemovanými sluncem rozpálenými vápencovými útesy. Ponořte se i vy do azurových vod Středozemního moře nebo se vydejte vysoko do kopců a objevte šarm místních ospalých horských vesniček. Ochutnejte jedinečné mallorské víno a pak protančete celou noc ve […]

Číst více