Pokud zavítáte do Maroka a tamější obyvatelé vám tam budou nabízet nápoj zvaný berberská whisky, neodmítejte je s odůvodněním, že nepijete alkohol. Tento nápoj totiž žádný neobsahuje.
Jedná se o místní specialitu, která klame svým názvem. Obsahuje totiž zelený čaj s čerstvou mátou. Ke čtyřicetiprocentnímu destilátu má tedy opravdu hodně daleko.
Nápoj, který sdružuje lidi
Pravdou je, že tento lahodný mok zlatavé barvy sdružuje lidi. Jeho popíjení se dá přirovnat k rituálu – Maročané ho mají ve zvyku konzumovat nejméně hodinu a zpravidla vždy v přítomnosti přátel. Podle místního přísloví by člověk měl vždy vypít tři šálky čaje – první je silný jako život, druhý sladký jako láska a třetí lehký jako smrt.
A co je důležité – berberská whisky v zimě zahřeje a v létě naopak osvěží. Je ochucena cukrem a ozdobena lístky čerstvé máty. Podává se v kovové konvičce s vypouleným víkem, nebo rovnou ve skleničce, častokrát zabalené v papíře, abyste se nespálili. Turisté, kteří ochutnali berberskou whisky poprvé v životě, často s oblibou tvrdí, že jim první doušek málem roztrhnul pusu.
Berberská whisky zaručeně dodá energii
Příprava nápoje je poměrně jednoduchá. Do zpravidla kovového čajníku se nasype hodně jemného zeleného čaje společně s čerstvou mátou. To vše se zalije úměrným množstvím vody, v níž se rozpouští obrovská homole cukru. Intenzita nápoje, který se nalévá z výšky do malých skleniček, je neuvěřitelná. Dokáže člověka doslova nakopnout!
Jestliže se rozhodnete pro dovolenou v Maroku, tedy nejzápadněji položené zemi v severní Africe, jež v sobě mísí vliv arabského, afrického a evropského světa, nezapomeňte – kromě jiných specialit – ochutnat i berberskou whisky.