Frittata: Tato proslulá italská specialita vám postavu nezničí

Chutě světaItálie

Jestliže se zavítáte do slunné Itálie, v jídelním lístku řady tamějších restaurací najdete pojem frittata. Co konkrétně si pod ním máte představit?

Frittata je tradiční italská specialita, zpravidla je zařazena v kategorii bezmasých jídel. Konkrétně se jedná o vaječnou omeletu plnou zeleniny a sýru. Na rozdíl od té francouzské je však důkladně propečená.

Podává se i studená

Základem italské frittaty, po níž rozhodně nepřiberete, jsou vajíčka. Nutno podotknout, že čerstvá, maximálně týden stará. Zkušené kuchařky vědí, že není třeba je důkladně vyšlehávat a že nejsou na škodu ani kousky žloutku.

Dobrá frittata se pozná podle toho, že je propečená i ve svém středu. Podává se teplá i studená. Někdo k ní s oblibou zakusuje pečivo, nejlépe však chutná samostatně. Možná jste se s ní už setkali i v Česku – v originálních italských restauracích u nás dobře vědí, jak ji správně připravit.

Frittata Itálie

Frittata chutná všude trochu jinak

Recept na přípravu frittaty není striktní, tudíž je vhodné – v průběhu dovolené v Itálii – ochutnat tento národní pokrm hned v několika restauracích či pizzeriích. V každém gastronomickém zařízení chutná trochu jinak, a tak alespoň zhodnotíte, kde vám šmakuje nejlépe.

Mezi přísadami, které Italové používají, nejčastěji figurují sýry, zelenina a těstoviny. A občas i maso. Doba tepelné přípravy čerstvé frittaty činí přibližně deset, někdy až 15 minut. Pokud vám ji v restauraci naservírují během čtyř minut od objednání, je tato omeleta s největší pravděpodobností pouze ohřátá v mikrovlnné troubě! A to zkrátka a dobře není ono…

Dovolená v Itálii

Obdobu frittaty můžeme vyzkoušet také v jiných zemích. Zatímco na Istrii mají fritaju, na Středním východě pro změnu eggah a kuku. Poslední zmíněná specialita však obsahuje menší podíl vajec a místo sýru se do ní přidává speciální koření. Zajímavostí je, že se i podstatně déle připravuje – a to přibližně 45 minut.

Ať už pokrm frittata ochutnáte kdekoliv, přejeme vám dobrou chuť!

Mamaliga: Rumunská kaše bývala jídlem chudých rolníků

Mohlo by vás zajímat

Dovolená na Santorini

Dovolená na Santorini: Romantika, zábava a luxus

Někde jsem kdysi dávno slyšela, že Santorini buď milujete, nebo nenávidíte. Já jsem rozhodně v týmu “Miluji Santorini”. Hned, když jsem přistála na letišti, dýchla na mě naprosto pohodová atmosféra a v ten okamžik jsem to věděla… Tohle je ráj, tady to miluji! Je i pro vás dovolená na Santorini tou pravou volbou? Share Tweet […]

Číst více

Turecko

10 důvodů, proč milujete Turecko

Turecko patří v současné době k těm nejpopulárnějším turistickým destinacím, kam každý rok míří desítky milionů turistů. Rozmazlete se ve zdejších pětihvězdičkových resortech, projděte se tisíce let starými památkami a objevte jedny z nejkrásnějších přírodních scenérií, které na světě můžete najít. Turecko je zkrátka destinací, kterou je díky její pestrosti a svébytné kultuře opravdu snadné […]

Číst více

ostrov Evia

Evia: Řecký ostrov, který láká na chrám bohyně Artemis

Artemis patřila k nejoblíbenějším starořeckým postavám. Mohla sice na kohokoli seslat smrt nebo nemoc, ovšem stejně tak uměla uzdravovat. Byla i neobyčejně krásná, přesto si sama a dobrovolně vybrala věčné panenství. Bavil ji totiž lov, stala se jeho bohyní (a ještě Měsíce). Šípy z jejího luku nikdy neminuly cíl, proslula i jako ochránkyně lesů. Share […]

Číst více