Jestliže se zavítáte do slunné Itálie, v jídelním lístku řady tamějších restaurací najdete pojem frittata. Co konkrétně si pod ním máte představit?
Frittata je tradiční italská specialita, zpravidla je zařazena v kategorii bezmasých jídel. Konkrétně se jedná o vaječnou omeletu plnou zeleniny a sýru. Na rozdíl od té francouzské je však důkladně propečená.
Podává se i studená
Základem italské frittaty, po níž rozhodně nepřiberete, jsou vajíčka. Nutno podotknout, že čerstvá, maximálně týden stará. Zkušené kuchařky vědí, že není třeba je důkladně vyšlehávat a že nejsou na škodu ani kousky žloutku.
Dobrá frittata se pozná podle toho, že je propečená i ve svém středu. Podává se teplá i studená. Někdo k ní s oblibou zakusuje pečivo, nejlépe však chutná samostatně. Možná jste se s ní už setkali i v Česku – v originálních italských restauracích u nás dobře vědí, jak ji správně připravit.
Frittata chutná všude trochu jinak
Recept na přípravu frittaty není striktní, tudíž je vhodné – v průběhu dovolené v Itálii (viz ilustrační foto) – ochutnat tento národní pokrm hned v několika restauracích či pizzeriích. V každém gastronomickém zařízení chutná trochu jinak, a tak alespoň zhodnotíte, kde vám šmakuje nejlépe.
Mezi přísadami, které Italové používají, nejčastěji figurují sýry, zelenina a těstoviny. A občas i maso. Doba tepelné přípravy čerstvé frittaty činí přibližně deset, někdy až 15 minut. Pokud vám ji v restauraci naservírují během čtyř minut od objednání, je tato omeleta s největší pravděpodobností pouze ohřátá v mikrovlnné troubě! A to zkrátka a dobře není ono…
Obdobu frittaty můžeme vyzkoušet také v jiných zemích. Zatímco na Istrii mají fritaju, na Středním východě pro změnu eggah a kuku. Poslední zmíněná specialita však obsahuje menší podíl vajec a místo sýru se do ní přidává speciální koření. Zajímavostí je, že se i podstatně déle připravuje – a to přibližně 45 minut.
Ať už pokrm frittata ochutnáte kdekoliv, přejeme vám dobrou chuť!