Takřka na celém území Řecka včetně jeho ostrovů si můžeme pochutnat na tradiční místní specialitě souvlaki. Ten, kdo tento oblíbený dlabanec dosud nezná, těžko si ho podle samotného názvu představí. O co se tedy přesně jedná?
Špejle není v souvlaki podmínkou
O malé kousky masa – a někdy i zeleniny – grilované na špejli, na níž se také podávají. Pokrm se příležitostně servíruje v sendviči pita (jeho základem je pšeničný chléb ve tvaru placky) spolu s oblohou a omáčkami. Anebo také na talíři jako příloha k pilafu, což je jídlo, jehož základ tvoří rýže nebo pšenice a které obsahuje různé příměsi (zeleninu, ovoce, maso a koření).
V Řecku se souvlaki tradičně vyrábí z vepřového či jehněčího, v poslední době často rovněž z kuřecího masa. V jiných zemích se někdy používá dokonce i rybí maso. Nefalšovaná specialita by se na závěr každopádně měla polít vinnou omáčkou.
Někde se dočkáte i gyrosu
A jak vlastně vznikl její název? Slovo souvlaki je zdrobnělinou slova souvla (špajgle). V mnoha regionech, zejména v Athénach a na jihu Řecka, má podobu sendviče gyros, který je v našich zemích podstatně známější. I když – obdobně jako třeba turecký kebab – v poněkud „zmutované“ podobě…