Ostrov Kypr není zdaleka jen pro ty, co se rádi koupou v moři, opalují nebo navštěvují historické památky, ale i pro dobrodruhy. Ti se vydávají především na poloostrov Akamas, který je opravdovou divočinou!

Nepozorní jedinci se snadno ztratí

Akamas leží na severozápadě, jde vlastně o národní park o rozloze 155 kilometrů čtverečních. Rostou v něm rarity, jako jsou kyperský tulipán, vzácné orchideje, cypřiše, eukalypty a pinie, žije tam zhruba 200 druhů ptáků a spousta motýlů. Krajina je různorodá, hluboké soutěsky střídají prudké srázy a strže. Je nezbytné dávat bedlivě pozor na ukazatele cesty, jinak lze celkem snadno zabloudit.

Akamas

Lenoši, kteří jedou vypůjčeným autem, si sice zkrátí dobu cesty, ale zase jim jízda po uzounkých, kamenitých cestách spolehlivě vytřese z těla všechny kosti. Je navíc pro řidiče náročná tím, že se tady – stejně jako na celém Kyprujezdí po anglicku vlevo. Částečnou odměnou za utrpení je až neskutečný pohled na překrásnou krajinu.

Té si ovšem užijí mnohem víc ti, co se na Akamas vydají po svých nebo na horských kolech. Pochopitelně je to fyzicky náročnější, ale ne zas tolik – průměrně disponovaný jedinec to zvládne bez problémů. Nejvyšším bodem je plošina Mavri Shinia s výškou asi tak 480 metrů, takže se nejedná o žádnou vysokohorskou túru.

Taramasalata Kypr

Neváhejte ochutnat tavu

Stezky jsou dobře značeny, často vedou kolem poklidných horských vesniček, kde se lze zastavit na jídlo. To ale spíš večer – přes den jsou zpravidla liduprázdné. Místní obyvatelé jsou ve vedru zřejmě schovaní doma, navíc nejsou zvyklí obědvat – hlavním jídlem je večeře.

Mají rádi bohatě obložené stoly se spoustou mističek s různými druhy omáček a pomazánek. Nejtypičtější je ta z tresčích jiker, říká se jí taramosalata. Velkou pochoutkou je tava, tedy maso vařené ve speciálním hrnci s rajčaty, cibulí, bramborem a kmínem. Do jídel na Kypru často přidávají různé vonné bylinky, které jim dodávají neobvyklou příchuť.

Sýr Halloumi Kypr

Jako vzpomínka na tureckou nadvládu zůstaly v jídelníčku některé pokrmy, jako například hummus. Najdeme v něm ale i řecké souvlaki. Čistě kyperský je výtečný sýr halloumi z kozího, ovčího i kravského mléka a máty. Jí se čerstvý, pečený, grilovaný s různým kořeními, smažený…

Přístav Kypr

Kvůli věčnému mládí musíte porušit zákaz

Stejně jako v každé středomořské zemi jsou i zde oblíbenou potravou plody moře, opět v pikantním provedení. Podávají se i studené – jako předkrm. Pokud jde o nápoje, tím národním je dezertní víno Commandaria vyráběné z napůl usušených hroznů. Chutí se podobá portskému, už od dvanáctého století ho vyráběli rytíři Řádu svatého Jana.

Traduje se ale, že recept pochází z dob bohyně Afrodity, ta se právě zde zrodila z mořské pěny – její kult je všudypřítomný. U městečka Latsi je lázeň, kde Afrodita měla při smývání mořských řas prožít milostný románek s krásným mladíkem Adonisem. Podle tradice každý, kdo do ní vstoupí, zůstane věčně mladý, což je však přísně zakázáno!

Olympus Kypr

Zřejmě z obavy, aby někdo nevyzkoušel pravdivost legendy a nechtěl reklamovat výsledek. Na ostrově Kypr se dá uskutečnit i další „zázrak“ – v jeden den se koupat v moři i lyžovat! Na nejvyšší hoře ostrova Mont Olympos je totiž sníh i v parném létě. Je to prostě země, kde si každý něco najde…

Lyžování Kypr

Napište komentář