Lignano, ležící na půli cesty mezi Terstem a Benátkami, bylo ještě před sto lety rybářskou vesnicí. Pak ho objevili turisté a začal „cvrkot“. Zvláště poté, co si ho oblíbil slavný spisovatel Hemingway, který mu přezdíval Florida Itálie…
Akvarijní tunel všechny fascinuje
Pokud se někdo nechce jen tak válet na pláži, má v městečku Lignano mraky jiných možností. Je tu šest zábavních parků, například Gulliverlandia, který kromě pohádkových scenerií umožní procházku akvarijním tunelem mezi exotickými rybami a žraloky.
Pestrá je i nabídka výletů. Asi nikdo nezapomene na plavbu lagunou Marano s prohlídkou jejího jedinečného ekosystému, a to ve společnosti kapitána Adriana Zentilina.
Zvládá deset profesí najednou
Tento pán je mužem mnoha profesí. Původně byl rybář, teď říká, že je lodník, kapitán, kuchař, číšník, zpěvák, kytarista, tanečník, recitátor, kustod a podnikatel. Jeho neuvěřitelná „one man show“ začne hned poté, co odrazí bárku od mola.
„Vítejte na palubě, na začátek si dáme trochu hudby,“ zahalasí a spustí ryčné popěvky, při nichž se sám doprovází na kytaru či trumpetu. Ty posléze vystřídá recitace poezie a vyprávění barvitých historek, kdy plynně přechází z italštiny do němčiny i angličtiny.
Ukazatele působí legračně
Přitom stíhá kormidlovat plavidlo, což není vůbec jednoduché. Laguna je totiž dost mělká, a tak kapitán musí dodržovat určité trasy, jinak by uvízl na dně. Pro ty, co to zde tak dobře neznají, jsou dokonce připraveny ukazatele směru, což na vodě působí poněkud komicky.
Cestou míjíme malinké domečky, vypadající spíše jako z pohádky než z reálného světa, obvykle v nich žijí rybáři. Ti mají rozhozeny obrovité sítě na hladině či těsně pod ní, takže musí dávat pozor, aby je před proplouvajícími loděmi stačili vytáhnout.
Poslední štací je muzeum
Zhruba po hodině přirážíme k molu a Adriano se mění z lodivoda v kuchaře. Práce mu jde neuvěřitelně od ruky. Mezitím, co jeho pomocníci krájí na tenké plátky vyhlášenou šunku Prosciutto di San Daniele, věnuje se vykostění ryb, ty společně s klobáskami a masem hází na gril.
Po uvaření opulentního oběda, který zakončí kromě dezertu i výtečný sýr Montasio, Zentilin střídavě hraje na několik nástrojů, zpívá, tančí s dámami a závěrem nabídne i návštěvu malého muzea, v němž jsou vystaveny dokumenty z historie jeho rodu. K nim samozřejmě přidá pikantní informace…