Bulharsko bylo jednou z mála zemí, kam dříve mohl svobodně cestovat každý, což byl důvod, proč se tam Češi několik let téměř nevyskytovali. Nicméně se, stejně jako pachatelé, začínají na „místo činu“ pozvolna vracet…

Horalové milují Pamporovo

Jedním z důvodů zvýšeného zájmu je fakt, že Bulharsko je levné a že Černé moře, které ho omývá, vydrží teplé až do konce října. Většina turistů obvykle navštíví starobylá města Nesebar a Sozopol (jsou na seznamu UNESCO), pak se přesunou na pláže do Varny a dalších letovisek. Naštěstí existují cestovatelští fajnšmekři, kteří zemi, v níž se nacházejí, chtějí opravdu poznat…

Varna pláž Bulharsko

Ti zamíří třeba do pohoří Rodopy s kotlinami a údolími, v nichž tečou křišťálově čisté řeky. Jedním z nejznámějších středisek je Pamporovo (1650 metrů n.m.). Jeho výhodou je stálé počasí, v létě převážně příjemných 25 stupňů, a dostatek slunečných dní, což je ideální pro pěší turistiku. Navíc je hodně zalesněné, takže se dá libovolně toulat krajinou a pozorovat všechny krásy.

Rodopy Bulharsko

Mniši si vystačí s chlebem a vodou

Při procházce lze narazit na pravoslavné kláštery, ležící většinou na nepřístupných místech. V tom nejznámějším, Bačkovském, žijí mniši v hodně drsných podmínkách. Nejběžnější stravou je suchý chléb a voda… Jsou tady ale i malé vesničky, kde se jakoby zastavil čas. Bohužel mnohé domy jsou zchátralé, pro dnešní generaci není život na venkově přitažlivý

Skanzen Etara

Za zmínku stojí lázeňské městečko s povědomým názvem Devin, česky Děvín, kde se dá skvěle odpočinout po náročných túrách. Dalšími zajímavými místy jsou Etara, skanzen poblíž města Gabrovo, ale především okolí Kazanlaku se starobylými thráckými hrobkami. V některých byly kromě překrásných fresek nalezeny i zlaté předměty nedozírné ceny.

Fresky Klášter Bulharsko

Skrývají hrobky velký poklad?

A to archeologové zatím otevřeli jen hrstku z patnácti set hrobek. Nejen podle snílků se v nich může najít poklad srovnatelný s Tutanchamonovým. O této civilizaci se neví, kdy vznikla ani kdy zanikla, je ovšem zřejmé, že patřila ke kolébkám světové kultury. Ale nejen památky patří ke zdejším kladům, Bulharsko je výjimečné v tom, že se tam dá stále ještě dobře a levně najíst.

Zdejší kuchyně je pestrá a chutná. Oblíbený je šopský salát. Ten, stejně jako další pochoutku – čevapčiči, dobře známe i u nás. Mezi místními „frčí“ zapečené brambory s mletým masem, šašlik a plněné zelné či vinné listy. Také telecí jazyk, který se dává i studený jako předkrm, a hlavně hodně zeleniny.

Nesebar Bulharsko