Chorvatsko je již několik desetiletí jednou z nejoblíbenějších destinací českých turistů, takže by se mohlo zdát, že už není nic, o čem by se dalo psát. Omyl, stále je co objevovat…

Je libo obří humr?

Většina turistů pochopitelně zamíří k moři. Ti starší, co si pamatují zfilmované „mayovky“, často neodolají si je připomenut a navštíví Plitvická jezera, kde se většina z nich natáčela. Jsou ovšem i fajnšmekři, kteří vyrážejí nejen za rekreací, ale i za novými zážitky. Nechybějí ani zástupy „mlsných jazýčků“ lačnících po dobrém jídle a pití. Úřady o nich vědí, a tak se na ně připravily.

Plitvická jezera

Založily síť restaurací,podléhající pečlivé státní kontrole. Nazývá se „selsko ugostitelstvo“ a vstoupit do ní mohou jen podniky nabízející výhradně vlastní produkci, ať už jde o pokrmy, či nápoje. Lze třeba jmenovat restaurant Jastožera na ostrově Vis s chovem obřích humrů, kteří jsou okamžitě po vytažení zpracováni a ještě čerství podáváni hostům.

Grilovaný humr Chorvatsko

Vinařské stezky jsou někdy nekonečné

Podnik Konoba Santor na ostrově Lastovo, kde se často k dobré pohodě zpívá a hraje na kytaru, nabízí pro změnu výtečnou domácí rybí paštiku a čerstvé chobotnice. V Pol Murvu ve vsi Podšpilje mají vlastní pálenku „travarici“ z bylinek a ovoce i zvláštní likéry z myrty, růže, ořechu a lusků svatojánského chleba. Nesmíme pochopitelně zapomenout na víno.

Travarica Chorvatsko

Za ním lze v Chorvatsku putovat vlastně všude. Zmýlit se nelze především na přilehlých ostrovech, kde dostatek slunce rodí plnou, silnou a chutnou révu. Odrůdy jako Mali, Plavac a Pošip jsou dnes proslulé široko daleko a vyvážejí se do celého světa. Velký zájem je i o vinařské stezky – vedou tak, aby host ochutnal co nejvíce druhů vybraného moku…

Cetina Chorvatsko

Nejdřív pálenka, potom raft!

Kombinaci sportu, dobrodružství a kulinářských zážitků nabízejí na řece Cetině. Vše začíná přípitkem pálenkou loza, vyrobenou z vinných hroznů. Poté se vypluje na raftu, vstříc divoké vodě i přírodě. Trasa je zvolena tak, aby byl vždy po zdolání bouřlivých peřejí čas kochat se krásami krajiny a ochutnávat přitom lahůdky, jako jsou pršut, ovčí sýr, lanýže či plněná rajčata.

Žabí nohy Chorvatsko

Nejatraktivnější z celého programu je noční rybolov, na který se používá světlo silné lampy. Loví se úhoři, pstruzi, ale i žáby, které místní průvodci umějí chutně připravit. Nepopsatelným zážitkem je nesporně opékání vlastního úlovku za ranního úsvitu, a to přímo na břehu. Lepší pochoutku asi těžko někdo nabídne…

Břeh řeky Cetina Chorvatsko