Název ostrova Fuerteventura prý vznikl spojením hispánských slov forte a viente, což znamená silný vítr a má to i svou logiku. Vítr tady vane opravdu dost silně, ale nikoli nepříjemně.
Slunce svítí skoro nepřetržitě
Neutralizuje ho vysoká intenzita slunečních paprsků, které zde „vládnou“ více než tři sta dní v roce! Fuerteventura je úplně jiná než ostatní Kanárské ostrovy – i proto, že je suverénně nejopuštěnější. Veškerou civilizaci najdeme na východním pobřeží země, na dohled vzdáleném od Afriky.
Velkým lákadlem, zvláště pro nás suchozemce, je oblast písečných dun kolem města Corralejo. Chůze prohřátým pískem je příjemná – jen málokdy se zaboříte hlouběji než po kotníky. Pod navátou vrstvou je totiž písek tvrdý jak beton. Duny nejsou až tak rozsáhlé, přibližně deset kilometrů čtverečních, což pro zdatného chodce není žádná vzdálenost.
Rybáři loví i žraloky
Fuerteventura přeje i potápěčům, ostrůvek Lobos s podmořskými skalní útvary je pro ně hotovým eldorádem. Navíc tajemné jeskyně, vytvořené vlnami, přímo svádějí k představám, že do nich ukryli piráti, kteří zde hledali útočiště před pronásledovateli, svoje poklady.
Malá vesnička v zálivu Morro Jable je zase rájem rybářů. S místními vyrážejí i turisté, jimž se často podaří chytit exotické druhy ryb – rejnoky, murény či mořské úhoře. Ti, co si najmou větší lodě s posádkou, mají políčeno na zajímavější úlovky, tedy na mečouny, tuňáky, barakudy a malé žraloky. Ti totiž nejsou nebezpeční.
Zvířata mají na ostrově Fuerteventura utrum
Kdo zde naopak nemá ustláno na růžích, jsou zvířata. Nejsou tu pro ně vytvořeny vhodné podmínky. Písek, holé kopce, skály – tato kombinace není příliš příznivá pro chov dobytka ani pro jeho přežití ve volné přírodě. Takřka jediným zvířetem, co se na Fuerteventuře vyskytuje, je koza. A ne jedna – žije jich zde podstatně víc než lidí. Z jejich mléka, které se pije i samotné, dělají výborný sýr.
Nejpopulárnějším pokrmem je cocido – v kotlíku připravovaná směs více druhů masa, dýní, brambor, cizrny, kukuřice a dalších surovin. Skoro ke všemu se jí gofio, čili kaše z pražené pšeničné nebo kukuřičné mouky a pikantní omáčky mojo, kde dominuje chuť česneku a pálivé papriky. A nesmíme zapomenout na vyhlášené kanárské víno…