Zájem o návštěvu Maďarska u nás poklesl po rozpadu Československa, kdy tento vnitrozemský stát přestal být sousední zemí. Nyní se tam ale čeští turisté začínají vracet…
Hevíz milují nejen revmatici
Budapešť není třeba zmiňovat – patří mezi notoricky známá města. Není však od věci sdělení, že je i lázeňským centrem; v dvanácti termálních plovárnách bývá hlava na hlavě. Stejně tak zná každý „sladkovodní moře“ Balaton. Nezaškodí ale pár tipů na akce, které se v létě konají. V Keszthely jsou to koncerty pod širým nebem, na hradě Sümeg zase „řádí“ šermíři. Ti zde vystupují celou sezónu, pořádají velkolepé rytířské turnaje. Vše vrcholí 20. srpna, kdy si Maďarsko připomíná svátek Štěpána Uherského, zdejšího patrona a světce.
Raritou tohoto kraje je také Hevíz, lázeňské městečko s jezerem, v němž se teplota udržuje na 27 až 28 stupních. S výjimkou léta, kdy stoupne na „kafovitých“ 33 °C. Voda tryskající z pramene má léčivé účinky, obsahuje síru, alkalické kovy, pomáhá na klouby, revma, pohybové ústrojí a páteř.
Mátra ukrývá kláštery i zříceniny
Kdo se rád toulá po kopcích, asi neopomine navštívit pohoří Mátra, ležící na severu země v Hevešské a dílem rovněž v Novohradské župě. V nadmořské výšce 1014 metrů zde najde nejvyšší vrchol Maďarska, sopku Kékes. Krajina připomíná Karpaty; hluboká údolí se střídají se strmými srázy, nechybí zrádné propasti, prameny potoků ukryté v hloubi lesa, opuštěné kláštery či nádherné vyhlídky ze zřícenin středověkých sídel (Regéc, Füzér aj). Jako dopravní prostředek slouží vláček spojující obce Pálháza a Kőkapu. Jde o vůbec nejstarší úzkokolejnou železnici v zemi.
Raritou je vinný kostel
Největší město oblasti, Sátoraljaújhely, se může pochlubit kuriozitou – jeho kostel není zasvěcen žádnému světci, ale byl postaven na počest vína! Ostatně odkaz na to nejznámější, tokajské, najdeme i v národní hymně. Zvláštností je, že sklípky mají vchody ze starých domů, odkud vedou podzemní chodby do nitra hory, po níž se táhnou vinohrady.
Další legendou je uherský salám, jehož výroba je zahalena tajemstvím, ale firma Pick už mnohokrát vyvrátila tvrzení, že oblíbený produkt obsahuje oslí maso. Tajemství tkví především v kombinaci koření, kvalitního vepřového masa a bukového dřeva, na němž se udí, a sedmnácti druhů ušlechtilých plísní, které jeho povrch obklopují.
Halászlé chutná skoro každému
Podobně populární jsou pikantní čabajky či další klobásy. Mnohá místní jídla jsou nám důvěrně známá, i když je připravujeme jinak. Jedná se například o segedínský guláš, perkelt, langoše či čalamádu. Základem všech tmavých omáček – spolu s cibulí – je „místní vynález“, tedy mletá červená paprika.
U jezer (především u Balatonu) a řek se hodně loví – a jí – domorodý candát „fogas”, oblíbenými surovinami jsou zelí a zakysaná smetana. Asi nejoblíbenější mezi místními je halászlé, hutná kořeněná polévka připravovaná z několika druhů ryb s rajčaty a zelenými paprikami. Podává se i jako hlavní chod…