Na světě existuje řada míst, kam se většina našinců v životě nepodívá. Někomu v tom brání nedostatek financí, jinému odvaha, dalšímu obojí najednou. Pražský fotograf Jiří Rill miluje Indonésii. Když jednou za čas ušetří peníze, vydá se poznávat „turisticky neotřelé“ lokality a jejich obyvatele, faunu i flóru. Vše samozřejmě řádně nafotí. Speciálně pro TravelPortal.cz připravil sérii reportáží, které obsahují spoustu zajímavých faktů i osobních postřehů a především autorovy skvělé fotografie.
Ve své první fotoreportáži nám Jiří přiblížil ostrov Sumatra v Indonésii. Dnes na něm ještě zůstaneme a představíme si jezero Toba, jehož historie je úchvatná a zároveň tak trochu mrazivá…
Pozůstatek zásadního momentu v dějinách lidstva
„Být na Sumatře a nenavštívit jezero Toba – to snad ani nejde. Rozhodně by to byl velký hřích nepoznat místo s tak velkým významem pro vývoj moderního člověka. Právě tady se před nějakými 74.000 lety rozhodovalo o našem bytí a nebytí. Energie pohybu tektonických desek se zde uvolnila a dala vzniknout supervulkánu, jehož erupce bezmála vyhladila z povrchu zemského slibně se rozvíjející lidský druh, a odhaduje se, že na celém světě zůstalo maximálně 5 tisíc lidí! Když se poté kaldera propadla, vzniklo na jejím místě největší sopečné jezero světa.“
Uprostřed jezera vznikl zvláštní ostrov
„Leží v nadmořské výšce 911 metrů, je 100 kilometrů dlouhé, 30 kilometrů široké a 505 metrů hluboké. Sami Indonésané si ho velice váží, a tak jeho vyobrazení najdete na tisícirupiové bankovce. Dnes je však jezero klidné jako beránek a láká ke strávení příjemných chvil v okolí i přímo ve svém středu, kde se nalézá 640 kilometrů čtverečních velký ostrov Samosir (2°35′N 98°49′E). A i když se nacházíme téměř na rovníku, zdejší krajina připomíná spíše subpolární oblasti. Ovšem pohled na škemrající opice nás rychle vrátí do reality tropů.“
Chilli papričky tvoří základ většiny jídel
„Poutavé výlety po okolí nás brzy vyhladoví, a tak si znovu připomeneme, že Sumatra je rájem pro milovníky exotických chutí. Tou základní v místní kuchyni je ohnivá palčivost chilli papriček, kterých se na trzích prodají denně tuny a které nesmí chybět v žádném pokrmu.“
„Snad jedinou výjimkou byly přeslazené dorty na svatební hostině šťastného páru, na kterou jsem byl pozván. Ale nejen na svatbě máte pocit, že se tu všechno točí kolem chutného jídla. Nakonec kdo by si nepřál být po celodenní dřině (pochopitelně v mírném tropickém tempu) odměněn něčím dobrým na zub.“
„Při svých výletech v okolních horách zaručeně narazíte na malebná rýžová políčka, neúnavně udržovaná generacemi zdejších dobrosrdečných lidí.“
Rýži zde servírují v masožravých rostlinách
„A když vás pozvou domů na oběd, nesmíte být překvapeni nad nezvyklým využitím láček masožravých rostlin rodu Nepenthes, ve kterých vám servírují rýži. K tomu pak mnoho zeleniny, většinou smažené maso nebo plody moře, to vše často také s omáčkou s kokosovým mlékem. A hádejte s čím ještě – ano, s chilli.“
„Jelikož si tu hostů velmi váží, nezapomenou vám nabídnout delikatesu nadmíru žádanou – durian. Což může být zážitek dost rozporuplný, ale proč to nezkusit, že?“
Nápoj vám shodí z kokosové palmy
„Pokud pak máte pocit, že už toho bylo dost, a chcete vše zapít nějakým mokem, tak zapomeňte na věčné pivo; jste u muslimů, tudíž žádný alkohol. Svižný mladík bez zaváhání vyleze do koruny nejbližší palmy a shodí pár kokosů. Několik seků mačetou a čerstvé kokosové mléko je vaše. No, ona je to popravdě šťáva; pravé mléko se vyrábí z kokosové dužiny a používá se na vaření. Každopádně je lahodná a osvěžující.“
„Jen kdyby vás pak poněkud trápilo zažívání, asi vám nemusím radit, že lékárna na chodníku, nabízející třeba živé pijavice, není určena našincům.“
Gekoni namísto mucholapky
„A večer před usnutím, plni zážitků, můžete ještě sledovat hbité gekony, jak na stropě běhají okolo žárovky a likvidují obtížný hmyz, aby nerušil váš spánek a vy ráno mohli vyrazit za dalším indonéským dobrodružstvím…“