Historie Portugalska se čte jako pohádka – postupně tu vládli Keltové, Římané, Vizigóti i Arabové. Každá z těchto kultur zde zanechala své stopy, což je dobré nejen pro turisty. Pokud bychom hledali něco, co – kromě fotbalu – Portugalsko proslavilo po celém světě, je to vyhlášené portské víno. Vyrábí se pouze z révy pěstované v údolí Douro a sklízí se ručně, v sudech může zrát až čtyřicet let! Ovocná, kořeněná i silná chuť – tu mu dodává kapka brandy, v níž je cítit vůně slunce – vytvářejí kombinaci, které nelze nepodlehnout. Trochu ve stínu je víno z romantického ostrova Madeira, kterému se říká Ostrov květů.
Bohatá flóra zaujme na první pohled
Ani v zimě totiž na Madeiře teploty neklesají pod dvacet stupňů, takže jsou tu stále kvetoucí louky; jde tak trochu o obří botanickou zahradu. Roste tady 700 druhů různých – a pro nás i exotických – rostlin či květin, starých i tisíce let. Že je pohled na ně pastvou pro oči, je zbytečné dodávat.
Horalové se mají na co těšit
Madeira ale není zrovna pro ty, co se rádi povalují na plážích (ono jich tu zase až tak moc není), ani pro příznivce historických památek, v jejichž případě platí to samé. Naopak vyznavači pěší turistiky se tu budou cítit ve svém živlu. I když kopcovitý terén prověří jejich tělesnou zdatnost, odměnou jsou krásné výhledy z nejvyšších vrcholů Pico Ruivo nebo Pico do Arieiro.
Jediným místem s větším turistickým ruchem je ostrovní metropole Funchal. Žije tam skoro polovina obyvatel; nejlepší výhled na něj je z mola Ilhéu da Pontinha. Zaujme také pevnost ze šestnáctého století, vybudovaná proti pirátům, dále katedrála Sé a hlavní třída Avenida Arriaga. Hned u centrální banky stojí socha objevitele ostrova Joao Goncalvese Zarca.
Mečouna ochutnáte na každém kroku
Ve stejné ulici je The Old Blandy Wine Shop, který prodává ušlechtilý mok a zařizuje ochutnávky, a zároveň je zde i muzeum vína. Labužníci se s tímto, i když výjimečným zážitkem, asi nespokojí a budou se pídit po kulinářských specialitách. Mají štěstí – ty typické totiž nabízí každá restaurace. Je to hlavně espada, tedy ryba, kterou známe jako mečouna, upravená na různý způsob. Například na pepři, medu, citronu či víně. Kdo zatouží po mase, může si dát lahůdku s podobným názvem Estapada – jde o špíz z hovězího masa na grilu. Výborná je i rajská polévka s cibulí a vejcem, k ní chutný madeirský chléb s bylinkovým máslem a česnekem. Obvykle ho – buď sólo, nebo zapečený s klobásou chorizo – prodávají pouliční prodavači.