Španělská Costa Blanca, což je turistický název provincie Alicante, je jednou z nejvyhlášenějších místních destinací. Díky tomu, že leží v rozsáhlé kotlině obklopené ze všech stran horami, panuje tu bezkonkurenčně nejteplejší podnebí.
Krásné počasí převládá osm měsíců v roce
První hosté sem proto jezdí v dubnu, už v tu dobu je moře teplé; koupat se dá až do listopadu, slunce zde svítí pro nás neuvěřitelných 250 dní v roce! Letovisek je v Costa Blance mnoho a každé má svá specifika. Nejpůvabnější jsou ta menší, třeba Gandia a Cullera.
Ta se může kromě kláštera a hradu na kopci nad městem s nádherným výhledem na okolí pochlubit i dvacetipatrovým hotelem Florazar. V jeho případě se architektům povedlo splnit sen každého hoteliéra i hosta – ze všech apartmánů je výhled na moře! V Costa Blance si na své přijdou i senioři, jimž je určen čtyřhvězdičkový hotel Mar Menor.
Nejlepší papírové sochy putují do muzea
Španělé jsou temperamentní – zbožňují karnevaly i slavnosti; v těch chvílích se život v zemi zastaví. Největší událostí je svátek svatého Josefa, kdy jdou v čele masových průvodů lidé nesoucí papírové sochy. Některé se spálí, ale nejlepší výtvory zůstanou. Jsou uloženy ve Valencii, v muzeu, které nikde jinde na světě neuvidíte. Exponáty jsou důkazem nápaditosti místních obyvatel. I když jde o náboženskou akci, náměty jsou jen málokdy biblické, spíše zobrazují scény z běžného života.
Bleší trh se koná každou sobotu
I samotná Valencie určitě stojí za návštěvu, je třetím největším španělským městem – po Madridu a Barceloně. Jeho neodmyslitelnými dominantami jsou gotická katedrála a moderní futuristické centrum Hemisféra. Z ruchu velkoměsta se dá vydat do malých vesniček. Některé mají rarity – třeba Jalon, kde se každé sobotní dopoledne koná velký mezinárodní bleší trh. Navíc je známý i díky skvělému vínu, hrozinkám a výrobě chutného sušeného salámu Embutidos.
Paella je lepší než české rizoto
V Elche se zase nachází okolo 300.000 datlových palem, které zde byly vysázeny již za dob Maurů. Protože po této túře mnohým návštěvníkům pořádně vyhládne, směřují jejich kroky logicky do jedné z typických hospůdek, které najdeme skoro všude. Nejznámějším zdejším pokrmem je paella, vzhledem připomínající naše rizoto. Je ale daleko chutnější, což není dáno jen lepší kvalitou rýže, kterou zde pěstují, ale hlavně tím, že se do ní přidávají kromě koření i mořské plody včetně krevet či garnátů.