Která část světa je nejprapodivnější? Turecká Kappadokie

TureckoTipy na výlety

Turecká Kappadokie patřila původně Chetitům, poté přešla pod správu mocné Perské říše. Té také vděčí za svůj název, který znamená „země krásných koní“. Těch už tady ovšem spatříme minimum…

Pod zemí se nacházejí dlouhé chodby

Místo koní je všude množství skalních útvarů a rozsedlin prapodivného až bizarního vzhledu, dále spousta kaňonů a údolí, z nichž většina vznikla erozí nebo ze sopečného popela. Jsou však i dílem lidských rukou – najdeme tady totiž celá skalní města.

Skalní město v Kappadokii

Hodně jich je v podzemí, někdy až devět pater hluboko, a jsou propojené kilometry chodeb. Odhaduje se, že v nich žilo přibližně dvacet tisíc obyvatel. Šlo především o křesťany, kteří zde našli úkryt před svými pronásledovateli.

Zůstaly po nich malé kapličky pro pár lidí, ale i kostely, kláštery a chrámy bohatě vyzdobené náboženskými freskami, nad jejichž krásou se i ateistům tají dech. Zatím se jich našlo přes sto padesát a toto číslo nemusí být ani zdaleka konečné.

Domorodci Kappadokie

Turisty lákají i tři unikátní zvláštnosti

Jakousi branou do této oblasti a výchozím místem pro plánování výletů je vesnice Göreme, kde normálně žije okolo dvou tisíc obyvatel. Během hlavní sezóny je to ale „Václavák“. Navíc v ní není nic extra speciálního, takže je jen přechodnou štací.

Lze se vydat kamkoli, všude se najde něco zajímavého. Pozornost přitáhnou blízké hrady Uçhisar a Ortahisar, skalní městečko Çavuşin, muzeum Zelve a další. Průvodci to sice „zmáknou“ za den, ale tím bohužel turisty ochudí o spoustu zážitků.

Terasa v Kappadokii

Kappadokie totiž měří asi 300 kilometrů, což není zrovna málo na krátký výlet. Zvlášť proto, že zde můžeme vidět hned tři výjimečnosti – sošku bohyně úrody, nejstarší fresku na světě (6 200 let) a kostru první ženy, na které provedli úpravu lebky neboli trepanaci.

Koně v Kappadokii

Populární atrakcí je let balónem

Největšími městy v této oblasti jsou Nevşehir s hradem na kopci a Aksaray. Odtud je to jen kousek do údolí Ihlara, nad nímž se vypíná vyhaslá sopka Hasan Dağı. Její vrcholek bývá často pokrytý sněhem.

Na opačné straně Kappadokie se rozkládá poměrně velké město Kayseri, kde se nachází letiště poskytující dobré spojení do dalších částí Turecka.

Při návštěvě je nutné počítat s tím, že za vstup do nejzajímavějších míst se platí. Jak už to v Orientu bývá, podnikaví obyvatelé lákají turisty na různé atrakce. Nejúžasnější je let v horkovzdušném balónu, který je ale pochopitelně poměrně „mastný“…

Horkovzdušné balóny Kappadokie

Delfinárium Marineland

Místo, kde dovádí i lachtani a papoušci? Delfinárium Marineland

Dubai Miracle Garden je dokonalou pastvou pro oči

Dubai Miracle Garden

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách

Experti na cestách: 28. díl

Hlavním tématem nového dílu Expertů na cestách je tentokrát cestování s dětmi. Jak si vybrat vhodnou destinaci a hotel, jak se připravit na cestu letadlem, jak je to s odbavením kočárku, autosedaček a dalšího vybavení, vám poradí Lenka Pátek, obchodní ředitelka CK Blue Style a maminka tří dětí. O své zkušenosti a kritéria pro výběr […]

Číst více

10 důvodů proč milujete Kapverdy

10 důvodů, proč milujete Kapverdy

“Proč milujete Kapverdy?” Tak zněla naše otázka na vás, naše fanoušky. A jako vždy jste nás nezklamali a zahrnuli nás tisícovkami komentářů plných skvělých důvodů, proč jste si Kapverdy zamilovali právě vy a proč se vyplatí tento kousek atlantského ráje prozkoumat až po to nejposlednější zákoutí.    Share Tweet Email

Číst více

Tajemství dlouhého života se skrývá na kouzelné Sardinii!

Tajemství dlouhého života se skrývá na kouzelné Sardinii

Sardinie. Tento italský ostrov se zlatavými písečnými plážemi, průzračným mořem a zcela jedinečnou kulturou si zamiloval již nejeden cestovatel. Zvláštní pozornost si ovšem zaslouží fakt, že se Sardiňané dožívají v průměru výrazně vyššího věku než srovnatelné etnické skupiny ve většině Evropy. Pojďme se tedy na toto sardinské tajemství dlouhověkosti podívat blíže! Share Tweet Email

Číst více