Lotrinsko (francouzsky Lorraine) je jedním z 27 francouzských regionů. Kromě lotrinského kříže, který byl za druhé světové války přijat jako oficiální symbol odbojového hnutí Svobodných Francouzů pod vedením generála Charlese de Gaulla, se tato oblast celosvětově proslavila také gurmánskou specialitou zvanou lotrinský quiche neboli lotrinský koláč. Ovšem pozor – nejedná se o sladkost, jak by se mohlo podle názvu zdát!

Častou součástí pokrmů lotrinské kuchyně je kromě brambor také uzená slanina. Používá se v mnoha tradičních regionálních jídlech, včetně slavného koláče. Ten samozřejmě máte možnost ochutnat během návštěvy Francie, ale také si ho můžete – během hodiny – připravit doma. Jak na to?

Ingredience

Těsto připravíme ze 150 gramů hladké mouky, 100 gramů másla nakrájeného na kousky, 1 vajíčka a 1 lžičky soli. Důležitá je náplň, kterou tvoří 2 lžíce olivového oleje, 6 plátků prorostlé slaniny, 5 velkých vajec, 280 ml 12% smetany, 150 ml mléka, 140 gramů strouhaného ementálu, 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku a sůl a pepř na dochucení.

Příprava těsta na lotrinský koláč

Mouku se solí vsypte do nádoby robota spolu s máslem a promixujte, dokud směs nezačne připomínat drobenku. Přidejte vejce a znovu mixujte, až se směs spojí v těsto. Při ruční výrobě zapracujte kousky másla do mouky prosáté se solí a pak přidejte vejce. Těsto nehněťte příliš dlouho, bylo by tuhé. Kouli těsta zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň 30 minut odpočívat v chladničce.

Troubu předehřejte na 200 stupňů, horkovzdušnou na 180 stupňů. Do trouby vložte plech. Chladné těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše nebo válu, pomocí válečku je přeneste do formy. Pečlivě vymačkejte do zvlněných okrajů; přes povrch přejeďte válečkem, abyste zarovnali přečnívající okraje. Těsto propíchejte vidličkou, nahoru položte list pečicího papíru (nemusí přesně kopírovat tvar formy) a vsypte do něj hrst suchých luštěnin (fazolí). Ty papír zatíží.

Poté formu položte na rozpálený pečicí plech v troubě (těsto dostane tepelný náraz a dno nebude navlhlé) a pečte 10 minut. Pak opatrně odstraňte papír s luštěninami a pečte dalších 10 minut; těsto bude jemně zlatavé.

Lotrinský quiche

Příprava náplně a dokončení

Poté připravte náplň a lotrinský koláč dokončete. Jak? Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Slaninu nakrájenou na kostičky vsypte do silnostěnné pánve a asi minutu smahněte, aby se trochu vypekla. V misce prošlehejte vejce, smetanu a mléko vidličkou, přidejte sýr, muškátový oříšek, osolte a opepřete. Vsypte polovinu kostek slaniny a vlijte do předpečené těstové misky. Posypte zbylou slaninou. Pečte 35 až 40 minut, až náplň zpevní, začne zlátnout a trochu nabude. Před vyjmutím z formy nechte koláč lehce vychladnout. Podávejte teplý i studený.

Napište komentář