Máte v plánu poprvé v životě navštívit Španělsko? V tom případě neprohloupíte, když se o této konstituční monarchii dozvíte něco více ještě předtím, než se do ní vydáte. Aby toho na vás nebylo moc najednou, začneme jídlem a pitím. Představíme vám některé španělské speciality, jež budete mít během dovolené šanci ochutnat, a přitom se můžete tvářit, že už je dávno dobře znáte.
Tapas
Tento název jste již stoprocentně někde slyšeli, ale většina z nás si ihned neuvědomí, o co přesně se jedná. Tapas (na snímku nahoře) jsou malé pikantní jednohubky, které se podávají před jídlem, ale i během dne a hlavně večera ke sklence vína či sherry. Jsou ideální pro nejrůznější rodinné sešlosti či posezení s přáteli. Jedí se rukama – bez příborů a talířků. V barech se kdysi dávaly k pití zdarma, dnes už tento zvyk mizí a většinou se za tyto španělské speciality platí.
Gazpacho
Nebaví vás foukat do horké polévky? V tomto ohledu vás Španělsko jistě nadchne. Gazpacho je totiž polévka, která se podává výhradně studená. Jedná se hustou směs rozmačkaných rajčat, papriky, česneku, cibule a citrónu. Přidává se do ní i strouhanka a olej. Prapůvodně pochází z Andalusie.
Paella
Typický španělský pokrm, který je podobný rizotu. Pochází z města Valencie. Cizinci paellu obvykle vnímají jako národní jídlo Španělska, ale většina místních ji spíše pokládá za regionální pokrm vyskytující se v oblasti Valencie. Obyvatelé Valencie ji přitom považují za jeden ze svých symbolů. Název paella původně označoval pánev se dvěma držadly, na níž se jídlo připravuje. Na rozdíl od rizota se v paelle často objevují plody moře, zelenina a koření.
Jamón serrano
Sušená šunka, jejíž název napovídá, že se sušila v horách. V současnosti je horský vzduch často nahrazován umístěním ve sklípku. Prasečí kýta se nechá několik dní ležet v mořské soli, potom se sůl odstraní a šunka se pověsí na místo s předepsanou teplotou a vlhkostí, aby dozrála.
Churros con chocolate
Milujete sladké? Pokud ano, tak teď určitě dávejte pozor. Churros con chocolate je podlouhlá kobliha smažená ve vrstvě oleje, tudíž je hodně mastná. Namáčí se v čokoládě a chutná náramně. Ostatně – jako všechny španělské speciality.
Horchata
Jedná se o studený mléčný nápoj z tzv. tygřích ořechů (španělsky chufas). Ve skutečnosti to však nejsou ořechy, ale hlízy šáchoru jedlého. Podstatně více se o horchatě dozvíte zde.
Sangría
Napodobenina tohoto věhlasného nápoje se dá občas sehnat i u nás, ale co si budeme povídat – Španělsko je Španělsko. Zřejmě správně tušíte, že jde o vinný a ovocný punč s malým množstvím brandy a většinou i s kousky ovoce. Od letošního roku je sangría pod ochranou Evropské unie, tudíž smí být takto pojmenován pouze nápoj vyrobený ve Španělsku a Portugalsku, a to přesně podle daného receptu. Podobnou ochranu má například i koláč frgál z Valašska.