Tarator: Osvěžující polévka, na které si pochutnáte v Bulharsku

ReceptyDestinaceBulharskoChutě světa

Sportovci a všichni ti, co si hlídáte kila, zpozorněte! Pokud se chystáte na dovolenou do Bulharska a budete se chtít – v parném létě – osvěžit něčím, co vás lehce zasytí a po čem rozhodně nepřiberete, objednejte si tarator. Jedná se o hodně zvláštní polévku, která je součástí menu téměř každé restaurace. Poznáte ji podle toho, že je bílá a zároveň studená.

Kdo tarator dosud neochutnal, nejspíš si položí otázku, zda je to skutečně polévka, anebo spíše tekutý salát. Každopádně chutná náramně! Samozřejmě má i své skalní odpůrce, jimž se pokrmy tohoto typu příčí. Brzy zjistíte, do které skupiny se řadíte právě vy!

Plave v ní kopr i okurka

Tarator, respektive jeho základ, tvoří kopr a kyselé mléko. Nechybí nastrouhaná či najemno nakrájená okurka a trocha česneku. I díky tomu, že se polévka podává chlazená, je značně osvěžující. V restauraci vám ji přinesou na talíři nebo v misce, v bistrech ji častokrát podávají v kelímku.

Mimochodem – kopr podporuje tvorbu žaludečních šťáv, zlepšuje trávení, působí proti nadýmání. Současně zmírňuje křeče ve střevech a žaludku a dodává chuť k jídlu. Tato bylinka působí i protizánětlivě a má čisticí účinky, a to jak na střeva, tak i na močové cesty a ledviny. Zdraví prospěšná je rovněž okurka a česnek, to je všeobecně známo.

Pokrm je populární nejen v Bulharsku, ale občas na něj narazíte taktéž v Turecku. Tato pochoutka, pocházející z Balkánu, se rozšířila i do jiných částí Evropy. Není vyloučeno ani to, že se někde setkáte s její obdobou. „Zmutovaný“ tarator obsahuje rovněž jogurt (místo mléka), ořechy, mrkev, hlávkový salát či pórek.

bulharská studená polévka tarator

Recept na tarator pro celou rodinu

Chcete si tarator, respektive jeho českou verzi, připravit doma? Na 4 porce budete potřebovat ¼ litru kysaného mléka (smetany), 2 bílé jogurty, 3 stroužky česneku, 600 gramů salátových okurek, 2 lžíce jemně nasekaného kopru, 2 lžíce oleje, mletý pepř a sůl.

Příprava:

Jogurty rozšleháme s kysaným mlékem či smetanou.

Přidáme mletý pepř a česnek rozetřený se solí. Za stálého šlehání přidáváme po kapkách olej.

Na závěr vmícháme oloupané, jemně nastrouhané okurky a také kopr. Poté tarator vychladíme.

Přejeme dobrou chuť!

Djerba Explore Park

Fotoreportáž: Djerba Explore Park na tuniském ostrově Djerba

Tip na výlet: Antické město Hierapolis, jež sousedí s Pamukkale

Hierapolis

Mohlo by vás zajímat

Silvestrovská párty

Největší ohňostroj na světě nebo novoroční párty na hotelu?

Proč neutéct od zimy, zbytků cukroví a bramborového salátu někam do tepla? Že to bude drahé a ani nevíte s kým a kam? Drahé to být nemusí, stačí si chytře vybrat. S vhodným tipem na mejdan také pomůžeme, jen tu partu už si budete muset najít sami. Jedno je ale jisté, silvestr u moře bude […]

Číst více

Ierapetra

Dovolená na Krétě: Ierapetra, nejjižněji položené město Evropy

Už jste navštívili letovisko Ierapetra na řecké Krétě? Pokud ne, tak nám dovolte toto jediné město na jižním pobřeží zmíněného ostrova představit trochu blíže! Věděli jste například, že je nejjižnějším městem Evropy a tím pádem i nejteplejší oblastí celé Kréty? Share Tweet Email

Číst více

thajská polévka Tom Yum Goong neboli Tom Yam Goong

Thajská polévka Tom Yum Goong vás uchvátí ostrokyselou chutí

Už jste byli v Thajsku nebo alespoň v pravé thajské restauraci? Pak vás zřejmě zaujala vyhlášená thajská polévka Tom Yum Goong (nebo také Tom Yam Goong, Tom Yam Kung či Tom Yum Kung). Je ostrokyselá a přesto, že recept na její přípravu není striktní, měla by rozhodně obsahovat vývar, chilli, limetku, galangal, rybí omáčku a krevety. Zpravidla […]

Číst více