Ať už zamíříte do Amsterdamu, Haagu, Rotterdamu či Utrechtu, všude narazíte na pojem hutspot. Koho by napadlo, že se jedná o jídlo? A navíc obestřené zajímavou historií. Pojďme se mu tedy společně podívat na „zoubek“.
Barevná bramborová kaše
Vše začalo ve městě Leiden, jež se nachází v provincii Jižní Holandsko. Během tzv. osmdesátileté války, tedy v letech 1568 až 1648, zde probíhaly boje za nezávislost proti španělské nadvládě, a to za aktivní vojenské pomoci Anglie a Francie. Blokádu Španěly ukončila armáda Viléma I. Oranžského dne 3. října 1574. Toto datum se stalo nizozemským státním svátkem. Vítězství nad španělskými útočníky oslavili leidenští občané značným množstvím bílého chleba, sleďů a klobás. Pro tuto příležitost poprvé v životě připravili do oranžova zbarvenou bramborovou kaši – hutspot. Tehdy ji kuchaři obarvili pomocí pomerančů.
Hutspot se v Nizozemsku stal oblíbenou přílohou jídel – především klobás, dušeného hovězího a sekaného či mletého holandského řízku. Od 17. století, kdy se v zemi objevila mrkev, dodává tato kořenová zelenina jídlu charakteristickou barvu i nasládlou chuť namísto dříve používaných pomerančů. Jsou však i případy, kdy je mrkev nahrazena jinými ingrediencemi, tudíž kaše není až tak barevně výrazná.
Recept na hutspot
K přípravě „českého“ hutspotu potřebujeme 1 kilogram brambor, 3 kusy cibule, půl kila mrkve, jeden zeleninový bujón, 2 deci smetany nebo mléka, 50 gramů másla, špetku soli a špetku pepře.
Brambory a mrkev oloupeme a nakrájíme na kostky. V hrnci uvaříme v osolené vodě doměkka. Jakmile voda začne vřít, přidáme kostku bujónu. Měkké brambory a zeleninu slijeme a rozšťoucháme s máslem, smetanou či mlékem. Přidáme cibuli, předem osmahnutou na másle, dochutíme pepřem a podáváme.
Dobrou chuť!