Jestlipak víte, co se skrývá za názvem mamaliga? Je to rumunský národní pokrm, po kterém se někteří mohou doslova utlouct, zatímco jiným se při pohledu na něj dělá poněkud nevolno.
Mamaliga je kukuřičná kaše podobná italské polentě a balkánskému kačamaku. Původně se jednalo o jídlo chudých rolníků, často nahrazující chleba. V současnosti si ji paradoxně můžeme v Rumunsku objednat dokonce i ve vyhlášených restauracích. Nejlépe však chutná domácí – podávaná s brynzou a kysanou smetanou.
Příprava pokrmu mamaliga je snadná
Další možností je rozmačkat kaši do mísy s horkým mlékem. Receptů obsahujících mamaligu jsou však spousty, pokrm se konzumuje jako příloha i jako hlavní jídlo. Kukuřičná mouka se většinou vaří ve vodě se solí v litinovém hrnci. Kaše může mít různou konzistenci – od měkké připomínající bramborovou kaši až po velmi tvrdou, která se dokonce může krájet na plátky obdobně jako chléb. Kousky hotové mamaligy lze ještě péct nebo smažit na oleji či na sádle.