Thajská jídla: Patří mezi ně grilované krysy i smažený hmyz

ThajskoChutě světa

Co si vybavíte, když se řekne Thajsko? Nejčastěji asi thajskou masáž nebo thajský box. O zdejší kuchyni se toho už tolik neví. A věřte, že můžete narazit na thajská jídla pro nás, Evropany, přinejmenším nezvyklá.

Tak kupříkladu si lidé pochutnávají na grilovaných polních krysách (na úvodním snímku) či na blechách vodních. Ty jsou tady velkou delikatesou; připravují se se zeleninou, jako příloha je servírována rýže. Lahůdkou, rovněž pro silné povahy, je i další hmyz. V oleji se fritují červi, kobylky, švábi a další brouci. Lze je chroupat jako chipsy, ale na přání vám je zalijí i omáčkou.

smažení červi Thajsko

Jinou specialitkou je Tom Kha – hustá polévka či omáčka s moučnými červy. Tu lze zapít netopýří krví, která je v jižní Asii považována za afrodiziakum!

thajská polévka Tom Kha

Čím víc chilli thajská jídla obsahují, tím lépe!

Thajská jídla mají obvykle výraznou chuť, kterou jim dodávají nejrůznější sladká dochucovadla a chilli. Však se také traduje, že se thajští kuchaři řídí heslem – co nepálí, to není zdravé. K nejostřejším jídlům patří papaya salát. Thajci do něj kromě nezralé papayi, medu, oříšků a chilli dávají i sušené krabí maso, citron a rajče.

Snad všude v Thajsku vám nabídnou fritované nudle. V restauracích je připravují téměř s čímkoli – s rybami, kuřecím masem, mořskými plody… V ulicích měst pak můžete narazit na typickou pochutinu, které však mnozí turisté raději odolají. Jde o drůbeží pařáty – nabízejí se ogrilované, mnohdy napíchnuté na špejli, případně vařené v polévce. Thajci tvrdí, že jsou výborné na potenci.

kuřecí pařáty

 


Mamaliga: Rumunská kaše bývala jídlem chudých rolníků

Tacos: Plněné placky, které patří mezi mexické národní pokrmy

tacos

Mohlo by vás zajímat

petroglyfy v údolí Val Camonica

Petroglyfy v údolí Val Camonica fascinují turisty i vědce

Skutečnost, že v počtu památek spadajících pod UNESCO, vede Itálie, asi těžko někoho překvapí. Nakonec – šlo o kolébku evropské civilizace. Méně známý je fakt, že první památkou, kterou si tato organizace vzala pod ochranná křídla, nebyl Řím či jiné starobylé město, ale údolí Val Camonica v Lombardii, ležící asi 80 km od města Brescia. […]

Číst více

Experti na cestách: 58. díl

Experti na cestách: 58. díl

Reportérka TN Live Petra Staňová se ve speciálu z Ománu vydala do těch nejlepších hotelů, které destinace nabízí. Navštívila také jednu z nejkrásnějších pouští na světě Rub al-Chálí. Ochutnala nejen tamní tropické ovoce, ale i velbloudí maso na několik způsobů. Share Tweet Email

Číst více

Marsa Matrouh

Marsa Matrouh – Egypt, jak ho neznáte!

Máte pocit, že Egypt znáte jako otisky svých vlastních chodidel v písku pláže Mahmya? Pohlédli jste do očí Velké Sfingy, navštívili pyramidy, jména faraonů pohřbených v Údolí králů dokážete vyjmenovat zpaměti a s rybkami v Rudém moři si už téměř se všemi tykáte? Tak se s námi vydejte do Marsa Matrouh! Share Tweet Email

Číst více