Nejen v Keni, ale také v celé řadě dalších zemí si můžeme pochutnat na pokrmu zvaném sambusas. Zní to sice exoticky až tajemně, avšak ve skutečnosti se jedná o poměrně jednoduché jídlo nenáročné na přípravu. Udělat si ho tedy můžeme i v Praze, Ostravě či Písku.

V Indii dávají přednost zelenině

Sambusas jsou smažené trojhranné taštičky z listového těsta plněné kořeněným mletým masem. Mají obdobu v indickém pokrmu samosa (na spodním snímku), který obsahuje zeleninovou náplň. Občas na sambusas narazíme i u nás, ale je jasné, že – vzhledem k původu surovin, z nichž se vyrábějí – chutnají trochu jinak. Nehledě na to, že recept na jejich přípravu není striktní. A další věc – v zemích, které je okopírovaly v posledních letech, se zpravidla jmenují jinak. Pravé sambusas mají výbornou chuť, když jsou čerstvé.

samosa

Ohlédneme-li se do historie, z dostupných zdrojů se dozvíme, že sambusas pocházejí nejspíš z 10. století, a to ze Středního východu – z oblasti dnešního Íránu. Odtamtud se nejdříve dostaly do jižní Asie (Indie, Pákistán) a posléze i do dalších zemí a světadílů. Mimo jiné i do již zmíněné Keni a také do Portugalska.

Recept na sambusas pro 4 osoby

K přípravě „českých“ sambusas potřebujeme listové těsto, 2 lžíce olivového oleje, kilogram mletého hovězího masa, 1 nakrájený pórek, 2 lžičky mletého římského kmínu, 2 lžičky mletého ​​kardamomu, lžičku soli, 1 lžičku pepře, 1 malou nakrájenou cibuli, 1 mletý stroužek česneku a olej na smažení.

Postup:

Olivový olej rozehřejeme na velké pánvi na středním plameni. Přidáme cibuli, pórek a česnek a dusíme, dokud cibule nezměkne.

Poté vložíme mleté ​​hovězí maso a opékáme za stálého míchání několik minut.

Vzápětí ochutíme kmínem, kardamomem, solí a pepřem. Dobře promícháme a opékáme, dokud maso není hotové.

Z listového těsta vyrobíme „obaly“, do nichž rozdělíme masovou směs, a uzavřeme je.

Následně vložíme do fritézy (nebo hlubokého hrnce) s olejem rozehřátým na 170 stupňů. Ufritujeme dozlatova, poté vyndáme a položíme na papírové ručníky nebo ubrousky, do nichž se vsákne přebytečný olej.

Po chvíli podáváme sólo nebo se studenými omáčkami.

Přejeme dobrou chuť!

Napište komentář