Pokud máte alespoň trochu rádi pivo a zároveň nedržíte drastickou dietu, nezapomeňte v Belgii ochutnat místní specialitu carbonade flamande. Nenechte se zmást – v regionu Vlámsko tomuto pokrmu říkají stoverij nebo stoofvlees, jedná se však o to samé.

A o co konkrétně? Carbonade flamande je hovězí maso s cibulí, dušené v belgickém pivu. Přidává se trocha hnědého cukru, jídlo má sladko-kyselou chuť. Obsahuje rovněž petržel, tymián, bobkový list a hořčici. Podává se s hranolky nebo vařenými bramborami, k jídlu se v Belgii často pije pivo.

Recept na carbonade flamande pro 4 osoby:

Pro přípravu „českého“ carbonade flamande potřebujeme 500 gramů hovězího masa (nakrájeného na kostky), slaninu (nakrájenou na plátky), 3 nakrájené cibule, 3 stroužky česneku, 1 svazek bouquet garni (petržel, bobkový list a tymián), láhev tmavého piva, 1/2 litru hovězího vývaru, 2 lžíce červeného vinného octa, 20 gramů másla, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce třtinového cukru, 7 až 8 plátků toustového chleba nebo bagety, dijonskou hořčici, sůl a pepř.

Postup:

Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Pomocí papírového ručníku se mezitím ujistíme, zda jsou kousky masa patřičně suché. V hrnci rozehřejeme máslo a olivový olej. Přidáme slaninu a osmahneme ji dozlatova, poté vyndáme pomocí děravé lžíce. Přidáme maso a opékáme několik minut, dokud není hnědé ze všech stran. Vzápětí rovněž vyjmeme děravou lžící a udržujeme v teple.

Do hrnce přidáme česnek a cibuli a podusíme je; promícháme se solí a pepřem. Poté přisypeme cukr a důkladně zamícháme. Jakmile směs začne karamelizovat, přilijeme vinný ocet. Důkladně mícháme a vaříme 2 minuty.

Poté do nádoby vložíme maso a slaninu. Opatrně, ale zato důkladně promícháme s cibulí. Posléze zalijeme pivem a vývarem tak, aby maso bylo zcela schované těsně pod „hladinou“. Přidáme bouquet garni (svazek bylin obsahující petržel, tymián a bobkový list). Plátky chleba natřeme dijonskou hořčicí, poté je – nenatřenou stranou – položíme na maso zalité pivem a vývarem.

Nádobu dáme do trouby a pozvolna pečeme zhruba dvě a půl hodiny. Jestliže používáme crockpot, doba přípravy se protáhne až na 5 hodin. Posléze přidáme koření a obsah hrnce promícháme – chléb totiž dokonale zahustí omáčku. Podáváme horké, jako přílohu použijeme hranolky nebo brambory. Zajímavostí je, že například v severní Francii se toto jídlo servíruje s čekankou dušenou na másle nebo s červeným zelím.

Přejeme dobrou chuť!

Napište komentář