Máte chuť na něco sladkého a zároveň nevšedního? V tom případě si zaleťte například do Mexika a ochutnejte flan cake. Tato vyhlášená dobrota s dlouhou historií určitě mnohým z vás zachutná natolik, že tam budete chtít zůstat napořád.

Ve Španělsku chutná trochu jinak

Flan cake je opravdu skvělý! Aby ne, když jeho obdobu jedli už ve starověkém Římě. V současnosti patří mezi nejvyhlášenější pokrmy v Mexiku. S nejrůznějšími „mutacemi“ dortu se však můžeme setkat i v jiných zemích světa. Například ve Španělsku (tam se nejčastěji jedná o kombinaci karamelu a pudingu, nikoliv těsta – viz spodní snímek). Jestliže jste nedočkaví a nedostanete se v dohledné době do zahraničí, můžete si ho vyrobit ve vlastní kuchyni. Není to nic přehnaně těžkého!

Flan cake puding

Recept na flan cake pro 4 osoby:

Máte tedy chuť a čas si trochu zaexperimentovat? Co si máte přichystat kromě zástěry? Pro přípravu „českého“ flan cake potřebujeme 4 lžíce krystalového cukru, 1 lžíci oleje, 700 ml mléka, 5 vajec, 10 lžic moučkového cukru, vodu a sůl. Takže – jdeme na to!

Postup:

Cukr krystal rozpustíme na pánvi – za stálého míchání. Poté ho zalijeme trochou vody a povaříme. Jakmile se voda vyvaří a cukr začne pěnit, je karamel hotový. Nalijeme ho do keramické formy na pečení, kterou předtím vytřeme olejem.

Mléko zahřejeme pod bod varu a necháme zchladnout. Přidáme vajíčka, moučkový cukr, sůl a prošleháme. Nalijeme do formy a přikryjeme alobalem.

Do trouby dáme hluboký plech s horkou vodou; zahřejeme ji na 170 °C. Poté vložíme formu a pečeme 50 až 60 minut. Voda se přitom nesmí vařit, flan cake by měl totiž hodně bublinek. Špičkou nože zkusíme konzistenci dortu, a pokud nůž zůstane čistý, vyndáme ho z trouby. Po vychladnutí dáme flan cake na několik hodin do lednice. Před konzumací uvolníme tenkým nožem strany flanu, vyklopíme na talíř a podáváme.

Přejeme dobrou chuť!

Napište komentář