Tacos: Plněné placky, které patří mezi mexické národní pokrmy

ReceptyChutě světa

Vyznáte se dobře v mexické kuchyni? Pokud ano, máte vyhráno. Pokud ne, pojďte společně s námi poznat jednu z místních specialit. Jedná se o talíř plný malých tortill naplněných směsí. Recept není přesně daný, tudíž se dá říct, že vás pokrm zvaný tacos jen tak neomrzí. V každé restauraci totiž chutná více či méně jinak!

Lze použít jakékoliv maso

Průměr každé tortilly je přibližně 10 centimetrů. Mohou být pšeničné nebo kukuřičné, měkké nebo tvrdé. Pravé tacos jsou však vždy měkké, v Mexiku si je můžeme zakoupit v tradičních stáncích taquerías, které bývají velmi často rodinnými podniky. Seženete je samozřejmě i ve specializovaných restauracích v nejrůznějších destinacích.

Přestože se obsah placek může lišit, existuje určitý standard. Rozdíly spočívají zejména v mase, používá se de facto jakékoliv – hovězí , vepřové i kuřecí maso, ryby, mořské plody, masové směsi atd. Maso se může grilovat, vařit, smažit, dusit, a to buď samotně, anebo se zeleninou.

pokrm tacos

Recept na tacos pro 4 osoby

K přípravě „českých“ tacos potřebujeme 450 gramů hladké mouky, 85 gramů sádla nebo rostlinného tuku, 200 ml teplé vody, 1 lžíci soli, 600 gramů kuřecího masa, mletý pepř, červenou papriku (chilli), sójovou omáčku, omáčku salsu, olej, 2 papriky, 1 okurku, 1 pórek a 2 rajčata.

Postup:

Kuřecí maso nejdříve omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky, pak zakapeme sójovou omáčkou a olejem. Poté okořeníme mletým pepřem, červenou paprikou (chilli) a solí. Maso necháme přes noc marinovat, což ovšem není nezbytně nutné.

Mouku promícháme se solí a přidáme změklé sádlo. Těsto zpracováváme opatrně, pomalu přiléváme teplou vodu. Pružné těsto necháme odležet zabalené v mokré utěrce.

Z kousků těsta vyválíme kulatou placku, tu poprášíme hladkou moukou a zakryjeme utěrkou, postup opakujeme, dokud nezpracujeme všechno těsto. Na pánvi jednotlivé placky upečeme z obou stran dozlatova, posléze je uchováme v teple.

Na rozpáleném oleji kuřecí kousky orestujeme a poté promícháme s omytou, na plátky nakrájenou zeleninou. Směsí naplníme salsou pomazané tortilly. A můžeme podávat.

Přejeme dobrou chuť!

tacos

grilované krysy se řadí mezi thajská jídla

Thajská jídla: Patří mezi ně grilované krysy i smažený hmyz

Cannoli: Italské trubičky patrně pocházejí ze sicilského harému

cannoli

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách

Experti na cestách: 18. díl

V dalším díle pořadu Experti na cestách jsme se podívali do nejbezpečnější země na světě. Lidé si v ní nezamykají auta ani domy. Řeč je o Ománu, perle arabského východu. Destinaci přiblížili cestovatel a fotograf Jiří Kolbaba, honorární konzul Ivo Vaněk a obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek. Místní hotely představil René Eagle, generální […]

Číst více

Objevte perly Tuniska

Objevte perly Tuniska: historické Kartágo a romantické Sidi Bou Said

Tunisko dlouhodobě patří mezi oblíbené cíle mnoha turistů, kteří sem míří za nekonečnými plážemi a tyrkysovým Středozemním mořem. Tato malá země na severu Afriky toho ale nabízí mnohem víc! Na své si zde přijdou zejména milovníci historie a architektury. Vydejte se proti proudu času a objevte ty nejkrásnější památky Tuniska v podobě Kartága a Sidi […]

Číst více

Nejkrásnější pláže Marsa Alam

Dovolená v Egyptě: Nejkrásnější pláže Marsa Alam

Milujete krásné pláže a objevování pestrobarevného podmořského světa? Tak to se určitě chystáte na dovolenou do egyptského plážového a potápěčského ráje –⁠ Marsa Alam. Víte však, jaká místa by vám rozhodně neměla uniknout? No přece ty nejkrásnější pláže Marsa Alam! Share Tweet Email

Číst více