Další specialitou francouzské kuchyně je pokrm, respektive spíše příloha – Pommes de terre Duchesse. U nás se jí říká Hraběnčiny brambory. Název jednoznačně odhaluje, z čeho je vyrobena.

Základ tvoří kaše s vajíčkem

Pochoutka Pommes de terre Duchesse alias Hraběnčiny brambory obsahuje bramborovou kaši, vaječný žloutek, máslo, sůl, pepř a muškátový oříšek. Dá se tedy říct, že její podoba je podstatně zajímavější než její složení. Na první pohled působí dojmem, že se jedná spíše o zákusek. Jestliže se nechystáte do Francie, můžete si Hraběnčiny brambory upéct v pohodlí domova.

Hraběnčiny brambory s masem a brokolicí

Recept na Hraběnčiny brambory pro 4 osoby

Pro přípravu „českých“ Pommes de terre Duchesse potřebujeme 600 gramů brambor, 50 gramů másla, 3 až 4 vaječné žloutky, sůl, pepř a muškátový oříšek.

Postup:

Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na stejně velké kousky. Opláchneme je a vložíme je do hrnce s teplou osolenou vodou. Brambory přivedeme k varu a vaříme minimálně 15 minut.

Pak brambory scedíme a necháme je asi 3 minuty odkryté, aby se z nich odpařila voda. Pak je dobře rozmačkáme nebo prolisujeme a vložíme do mísy. Přidáme žloutky, špetku soli, pepře a muškátového oříšku – případně i trochu másla – a dobře promícháme.

Poté kaši vložíme do pytlíku se zdobítkem ve tvaru hvězdičky (můžeme ho vyrobit i z pevnějšího sáčku nebo nepoužité malé igelitové tašky tak, že odstřihneme její roh) a krouživými pohyby vyrobíme syrové Hraběnčiny brambory.

Ty pak potřeme rozpuštěným máslem a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů. Po několika minutách získají zlatavou barvu. Vyndáme je, případně můžeme ozdobit pepřem a artyčokem, nebo třeba petrželkou a nastrouhaným sýrem a podáváme. Buď samostatně, anebo jako přílohu k masu či brokolici.

Přejeme dobrou chuť!

Napište komentář