Za národní kulturní a gastronomické dědictví je ve Francii považována delikatesa ze ztučněných jater kachen a hus. Říká se jí foie gras. Není však žádným tajemstvím, že tuto pochoutku provázejí velké kontroverze.

Ptáci se musejí povinně přejídat

Vzniká totiž násilným krmením ptáků. Těm je několikrát denně do volete, či přímo do žaludku zavedena sonda. Jejím prostřednictvím je do zvířat vpravena krmná směs – zpravidla předvařená kukuřice. Nadměrné množství potravy přiměje játra k větší práci, zvětšuje se jejich objem. Následně jaterní tkáň odumírá a je nahrazována tukem.

delikatesa foie gras

Na druhém místě figuruje Maďarsko

Foie gras obsahuje přibližně 50 procent tuku (játra běžně cca 5 procent). Vzhledem k metodě krmení, kterou provozovali už staří Egypťané, řada zemí výrobu delikatesy (nebo dokonce i dovoz z jiných zemí) zakazuje – například Kalifornie a Chicago. Z Francie pochází zhruba 80 procent světové produkce, na druhém místě je Maďarsko, až v závěsu za nimi figurují Belgie, Bulharsko a Španělsko.

Foie gras je společně s lanýži a kaviárem považováno za jedno ze tří největších gastronomických pochoutek. Husí a kachní játra lze připravit jak ve studených, tak v teplých variacích. Dají se péct, smažit či připravovat ve vodní lázni. Anebo se z nich dělají paštiky.

delikatesa foie gras Francie

Comments are closed.