Pokud vás nezarazil titulek, nebyli jste nikdy ve Francii. Každý člověk znalý země galského kohouta by se totiž měl po přečtení titulku ohradit, že výkladní skříní francouzské gastronomie je Paříž. A oprávněně. Vždyť taková koncentrace restaurací ověnčených michelinskými hvězdami nemá ve světě obdoby. Mnoho francouzských měst ale Paříži poměrně zdatně sekunduje. Toulouse má tu výhodu, že je stranou od největších davů turistů. Ceny jsou tu o něco málo nižší a na venkov je to – pro ty nejčerstvější suroviny – podstatně blíž.
Francouzi rádi vaří. Není se tak co divit, že i když vyrazíte na tržiště kolem osmé ranní, ani zdaleka nebudete mezi prvními, kteří se sem vydali. Pravdou však je, že zejména v časných ranních hodinách budou v „obležení“ stánky připravující kvalitní kávu, protože bez té místní nedají ani ránu. Poté, co ji dopijí a dožvýkají svůj ranní croissant, vydají se k jednotlivým pultům.
Podvodníci nemají v Toulouse šanci
Zákazníci se často ptají prodejců na přesné místo původu dané suroviny a někdy i na doporučenou úpravu. Na co se však obvykle neptají, to je právě čerstvost. Tu obvykle hodnotí sami očima a navíc ve Francii by si prodejce nenabízející zcela čerstvé potraviny dlouhodobě ani neškrtnul. V Toulouse a okolí jsou hodně populární kohouti, kachní prsa, ryby a mořské plody, hromady čerstvé zeleniny a koření, sýry a – stejně jako jinde ve Francii – kontroverzní pochoutka foie gras.
Zapomeňte na české farmářské trhy, které jsou akorát tak dobře vynášejícím byznysem. Nejednou už lidé zaslechli, jak prodejci vydávající se za farmáře volají svým spolupracovníkům, aby v Makru nakoupili ještě desítky kilogramů různých druhů zeleniny, protože je „dobrý den“. Něco takového by ve Francii nebylo možné. Prodejci jsou jasně identifikovaní, registrovaní. Zákazníci se v případě zájmu mohou dokonce na místo, kde potraviny produkují, zajet na své náklady podívat. A koneckonců – někdy stačí několik dobře mířených otázek a často poznáte, zda máte čest s farmářem, či podvodníkem.
Bez bagety ani ránu!
Samostatnou kapitolou jsou gastronomická zařízení. V tuto chvíli se v Toulouse nacházejí dvě restaurace pyšnící se hned dvěma michelinskými hvězdami a čtyři jednou hvězdičkou. Další tři podniky pak nesou ocenění Bib Gourmand, tedy kvalitní jídlo za dobré ceny.
Ve všech lepších restaurantech platí, že na úvod dostanete maličké překvapení od šéfkuchaře v podobě tzv. amuse-bouche, tedy nějakou drobnost, která má za cíl probudit vaše chuťové buňky a připravit je na to, co je v následujících desítkách minut čeká.
V Toulouse obvykle najdete dva typy restaurací – klasické, jež se snaží působit, jako byste se stravovali na venkově, a pak moderní, plné designového vybavení a módně vyhlížejících a pokrokově upravených pokrmů. Co mají však shodné, to jsou nejoblíbenější masa, která všechny podniky upravují.
Jak už jsme se zmínili, snad žádná dobrá restaurace nemůže fungovat bez nabídky foie gras, nejrůzněji upravených kachních prsou a čerstvých ryb či mořských plodů. A nezapomeňte na čerstvé křupavé bagety s máslem, nejlépe soleným. Bez nich se neobejdou ani ta nejprestižnější zařízení, stejně tak jako francouzské rodiny doma…