Polévka je základ – to ví snad každé malé dítě. Ale proč jíst pořád dokola ty samé druhy? Vyzkoušejme konečně něco nového. Ale co?! Ideální je vypravit se na krátký výlet nebo na dovolenou do zahraničí a při té příležitosti si v restauraci objednat místní specialitu. Například ve Skotsku je velmi oblíbená polévka cullen skink.

Plave v ní uzená treska

Cullen skink má světlou barvu, a to proto, že její základ tvoří uzená treska, brambory, cibule a smetana (nebo mléko). Původně pochází z města Cullen v oblasti Moray na severovýchodním pobřeží Skotska. Pokud se do této země chystáte, určitě tam cullen skink ochutnejte, nebudete litovat. Připravit si ji však můžete i doma – po svém.

Recept na cullen skink pro 4 osoby

K přípravě „české“ verze cullen skink potřebujeme dva kusy uzené tresky, jednu cibuli, dvě velké brambory, pepř, 25 gramů másla, 450 ml mléka, 350 ml vody, čerstvou petrželku a sůl.

Postup:

Tresku mírně povaříme asi 20 minut ve vodě, pak ji vyjmeme.

Do vody dáme oloupané a nakrájené brambory s posekanou cibulkou a trochou pepře. Vaříme, dokud brambory nezměknou.

Poté je důkladně rozmačkáme nebo rozmixujeme. Přidáme mléko, máslo a rybu; prohřejeme a dochutíme.

Na talíři pak ozdobíme sekanou petrželkou.

Přejeme dobrou chuť!