Polévka je základ – to ví snad každé malé dítě. Ale proč jíst pořád dokola ty samé druhy? Vyzkoušejme konečně něco nového. Ale co?! Ideální je vypravit se na krátký výlet nebo na dovolenou do zahraničí a při té příležitosti si v restauraci objednat místní specialitu. Například ve Skotsku je velmi oblíbená polévka cullen skink.
Plave v ní uzená treska
Cullen skink má světlou barvu, a to proto, že její základ tvoří uzená treska, brambory, cibule a smetana (nebo mléko). Původně pochází z města Cullen v oblasti Moray na severovýchodním pobřeží Skotska. Pokud se do této země chystáte, určitě tam cullen skink ochutnejte, nebudete litovat. Připravit si ji však můžete i doma – po svém.
Recept na cullen skink pro 4 osoby
K přípravě „české“ verze cullen skink potřebujeme dva kusy uzené tresky, jednu cibuli, dvě velké brambory, pepř, 25 gramů másla, 450 ml mléka, 350 ml vody, čerstvou petrželku a sůl.
Postup:
Tresku mírně povaříme asi 20 minut ve vodě, pak ji vyjmeme.
Do vody dáme oloupané a nakrájené brambory s posekanou cibulkou a trochou pepře. Vaříme, dokud brambory nezměknou.
Poté je důkladně rozmačkáme nebo rozmixujeme. Přidáme mléko, máslo a rybu; prohřejeme a dochutíme.
Na talíři pak ozdobíme sekanou petrželkou.
Přejeme dobrou chuť!