Víno, ať už bílé či červené, patří obecně k oblíbeným nápojům. Možná si říkáte, že co se tohoto moku týče, není nic, co by vás překvapilo. Ale pokud se vydáte na daleké cesty, můžete narazit na „vinné specialitky“, které u nás, Evropanů, vzbuzují přinejmenším nedůvěru.

Pavouci prý chrání zdraví

V Kambodži je běžné, že hmyz, tedy i pavouci, slouží jako potrava. Konzumují se jako smažená pochoutka, ale nohatí členovci mohou skončit i jako přísada do vína, které má mít pozitivní účinky na lidské zdraví. Kusadla a některé další drobné části pavoučích těl se za tímto účelem zalévají vínem, aby se z nich uvolnily léčivé látky. Víno získá zvláštní příchuť, ale s jeho léčivým efektem to asi nebude tak slavné. Nezdá se totiž, že by Kambodžané vynikali skvělým zdravotním stavem.

I kobra je dobrá…

V jižní Asii, zvláště ve Vietnamu a v Číně, nedají pro změnu dopustit na hadí vína. Do láhví s vínem se tu často ukládají kobry, ale nemusejí být celé. Někdy se tam přidávají jen jejich vnitřnosti, případně se do vína přimíchává pouze hadí krev.

Hadí víno Asie

Napište komentář