Vánoce ve Švédsku jsou pastvou pro oči romantiků, zvlášť na venkově. Zasněžená půvabná krajina s malými domky navozuje pravou sváteční atmosféru. A to není zdaleka všechno!

Chrámy se výzdobě brání

Oslavy začínají už s adventem. Typický svítící věnec nechybí od čtvrté neděle před Štědrým dnem v drtivé většině domácností, a to i přesto, že protestantské náboženství, které tu převládá, neuznává kult svatých ani Panny Marie. V chrámech tak nenajdete bohatou výzdobu či svaté obrazy, jedinou „dekorací“ je holý kříž a kazatelna.

Švédsko vánoční výzdoba

Pro místní je velice důležitý Svátek svaté Lucie (13. prosince). Slaví ho již od sedmnáctého století jako ódu na nejdelší noc v roce, pojí se s ním možná více tradic než s Vánoci (na snímku vidíte vánoční Stockholm). Symbolem je krásná panna v čistě bílém oblečení, s červenou stuhou kolem pasu a korunou na hlavě.

Vánoce Stockholm

Na ní jsou rozsvícené svíčky, ty symbolizují prodlužování slunečního svitu až do letní rovnodennosti. Mladé dívky chodí hodně často v tomto úboru po ulicích, doprovázeny kamarádkami; ty zpívají vánoční písničky a nabízejí kolemjdoucím nápoje a různé pochoutky.

Svátek svaté Lucie Švédsko

Děti si vystačí s dřevěnými hračkami

Švédové se na Vánoce připravují vytvářením útulné domácí atmosféry, ale nákupní horečka je většinou míjí. Především na venkově, kde se žije skromně vzhledem k drsným mrazivým podmínkám (– 20 °C je běžná teplota), bývají dárky chudší. Není výjimkou, že dítě dostane od otce vlastnoručně zhotovenou dřevěnou hračku. A neprotestuje!

venkov Švédsko

Obyvatelé Švédska jsou totiž jako národ drsní, otužilí a nenároční. Jejich povahu ovlivňuje sice krásná, ale v zimě krutá příroda, která se s nimi nemazlí nejen silným mrazem, ale i nedostatkem slunce a světla; stmívá se už brzy odpoledne.

polární záře Švédsko

Skromnost se projevuje i na vánočním stole, kde nejsou kromě tradičních perníčků zvaných pepparkakor žádné sladkosti. Jejich pečení ovšem věnují hospodyňky velkou pozornost, každá má tajný a z generace na generaci předávaný recept. Místo cukroví uspokojují chuť na sladké džemem z malin (některé rostou jen za polárním kruhem) i divokých brusinek, obojí je chuťově vynikající.

Součástí večeře jsou sledi, losos i krocan

Jak tedy vypadá vánoční tabule ve Švédsku a co na ní rozhodně nesmí na chybět? Jako předkrm si dávají různé druhy studených marinovaných sleďů, následuje šunka, losos na mnoho způsobů a masové kuličky s vařenými bramborami, smetanovou omáčkou, chlebem a sýrem.

Hlavním chodem je krocan, v průběhu svátků pak dojde i na velmi chutné sobí (na snímku) a losí maso. Všechno zapíjejí pivem, leckde si na závěr dají schnapps, což je silný alkoholický nápoj z brambor – většinou doma vypálený, vládne tady totiž částečná prohibice…

sobí svíčková Švédsko

Pro ty, koho severské Vánoce inspirovaly, přinášíme dva recepty:

Švédské vánoční perníčky

Pro přípravu 500 kusů potřebujeme:

3 dl medu

4 dl cukru moučky

1,5 polévkové lžíce mletého zázvoru

1,5 polévkové lžíce mleté skořice

1 polévková lžíce mletého hřebíčku

350 gramů margarínu nebo másla

3 dl šlehačky

1,5 kg hladké mouky

1 polévková lžíce prášku do pečiva

Med s cukrem, kořením a tukem dobře promícháme a po částech přidáváme do těsta šlehačku. Prášek do pečiva rozpustíme v trošce vody a společně s ¾ mouky vše smícháme. Těsto přikryjeme a necháme přes noc „odpočinout“. Poté přidáme zbytek mouky a opět necháme ztuhnout. Pak vyválíme těsto do tenka a vykrajujeme hvězdičky, kolečka a srdíčka.

Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 175 – 200 °C.

Perníčky necháme po upečení vychladnout a ozdobíme bílou polevou.

Perník Švédsko

Glögg

1 litr červeného vína

1 gram kardamomu

2 tyčinky skořice celé

2,5 gramu zázvoru mletého

2,5 gramu hřebíčku celého

1 neoloupaný pomeranč (nakrájený na kolečka)

60 gramů cukru krystalu

5 cl vodky (brandy)

Všechny suroviny svaříme dohromady, pouze vodku přidáme až na konec. Podáváme ve sklence s kávovou lžičkou hrozinek a loupaných mandlí.

glogg

Napište komentář