V poslední době se o něm čím dál více mluví a zájem o něj stoupá i u nás. Arganový olej, známý také jako marocké či tekuté zlato, patří mezi nejvzácnější, nejléčebnější a zároveň nejdražší oleje na světě. Využívá se ke kosmetickým i gastronomickým účelům.

Odkud pochází a proč je tak vzácný?

Arganový olej se vyrábí z plodů pouštního stromu Argania spinosa, který roste pouze v jihozápadním Maroku. V průběhu let se přizpůsobil a přežívá tak i v extrémně suchém prostředí a na neúrodné půdě. Díky tomu, že je výskyt tohoto stromu omezený, jsou lokality, kde roste, od roku 1999 chráněné organizací UNESCO jako národní bohatství Maroka.

Argania spinosa

Jakým způsobem se plody sbírají?

Pro sběr arganového oleje se využívají tři metody. První metoda spočívá v tom, že zemědělci vyčkají, až plody uzrají a samy spadnou ze stromu, jiní zemědělci shazují plody na zem pomocí tyčí. Další metodou je sběr plodů prostřednictvím koz, které se plody Arganie živí. Ty se pak vybírají z jejich trusu. Tato metoda je nezvyklá, nicméně není pro plody škodlivá.

Jak se arganový olej vyrábí?

Arganový olej se stále získává tradiční metodou. Plody jsou marockými ženami pracně vytloukány na kamenech, poté se usuší a vylisují. Potravinářský arganový olej se získává odlišným způsobem než olej kosmetický. Jádra arganu se před lisováním lehce opraží, díky tomu se olej vyznačuje tmavší barvou a velmi výrazným ořechovým aroma. Obohacují se jím pokrmy jako kuskus, ryby, masa, saláty a omáčky.

arganový olej kámen

V čem spočívá jeho jedinečnost?

Olej napomáhá při snižování hladiny cholesterolu, má příznivé účinky na imunitní systém a pomáhá předcházet riziku rakoviny. Díky vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin je posilována funkce orgánů (zejména srdce, játer, cév, lymfatického a nervového systému), využívá se při otocích a zánětech. Olej je vynikající při artróze, bolestech kloubů a revmatických potížích, stimuluje krevní oběh a tím upravuje krevní tlak. Je vhodný pro diabetiky.

Naopak kosmetický arganový olej má širší využití. Jeho kosmetické i léčebné účinky jsou berberským ženám známy již po staletí. Arganový olej můžete použít na celé tělo, obličej i vlasy. Lehce se vstřebává, nezanechává pocit mastnoty a neucpává póry. Olej hluboce hydratuje a lze ho použít místo krémů. Vlasům dodává lesk a zvyšuje jejich pevnost. Účinný je také při odstraňování jizev či poporodních strií, hojí pokožku při ekzémech, lupénce, akné či popáleninách. Doporučuje se na masáže či opalování – napomáhá k zhnědnutí a díky přírodnímu faktoru chrání pokožku před spálením. Arganový olej je také vhodný děti a alergiky.

arganový olej kosmetika

Lze pravý arganový olej sehnat i v Česku?

Ano. Pokud si i vy chcete vyzkoušet účinky pravého arganového oleje nebo další produkty z tohoto oleje vyráběné, doporučujeme Vám navštívit internetový obchod, jehož patronkou je herečka a tanečnice Anife Vyskočilová. Najdete zde kosmetiku, která je dovážena přímo z Maroka od komunity berberských žen.

Anife arganový olej

Foto – www.arganovy-olej.cz