Láká vás návštěva jihoamerické Brazílie? Jestliže se tam v budoucnu vydáte, určitě narazíte na pojem empada neboli empadinha. Nejedná se o voňavku, energy drink ani o prací prášek, ale o jednu z nejznámějších místních dobrot, na níž si určitě nejednou pochutnáte. Pojďme se o ní dozvědět něco více!
Empada obsahuje maso i zeleninu
Empada je slané pečivo obsahující různé náplně, například mleté maso, kuřecí maso, houby, zeleninu, tvaroh či krevety. Základem pokrmu je pšeničná mouka. Můžeme jej koupit v tzv. lanchonete, což je něco jako bufet, anebo v pekárnách – padarias. Pečivo empada je oblíbené nejen v Brazílii, ale také například v Portugalsku. Tam má častokrát podobu taštiček.
Recept pro 8 osob
Pokud vás baví vařit a péct, můžete si pečivo empada vyrobit také doma. K přípravě české verze potřebujeme 1 kg pšeničné mouky, 500 gramů ztuženého tuku, 4 vejce (2 žloutky oddělte a dejte je samostatně do hrnku), sklenici mléka, 1 polévkovou lžíci soli a 1 lžíci alkoholu. Tyto ingredience se týkají těsta, náplň se skládá z 1 kg vařeného kuřete (nakrájeného na kousky), 1 kg pečených a nadrobno nakrájených brambor, 1 lžíce rajčatového protlaku, 100 gramů nakrájených oliv, 1 nakrájené cibule, 1 plechovky kukuřice a koření dle chuti (sůl, petržel, pažitka, pepř atd.).
Postup:
Mouku, sůl, ztužený tuk, vejce (bez 2 žloutků) a alkohol dáme do mísy a smícháme, postupně přiléváme mléko. Pomocí prstů vypracujeme těsto, které necháme chvíli odstát. Posléze z těsta vyrobíme obaly, do nichž umístíme náplň.
Dbejte na to, aby náplň nebyla moc suchá, ale ani příliš vlhká. Ve studeném stavu ji vložíme do obalů z těsta a uzavřeme. Rozmícháme dva žloutky v hrnku a potřeme jimi naplněné těsto. Poté pečeme dozlatova v předehřáté troubě. Celková doba přípravy je přibližně 20 minut; výsledkem je 8 porcí. Necháme vychladnout, podle chuti ozdobíme a podáváme.
Přejeme dobrou chuť!